Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is van 11 tot en met 22 november het decor voor de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties (VN). Suriname is ook aanwezig op deze 29ste Conference of the Parties on Climate Change (COP29).
Zo maakte minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) bekend tijdens een persconferentie op dinsdag 5 november 2024. President Chandrikapersad Santokhi reist aanstaande vrijdag af naar de grootse bijeenkomst.
COP29 wordt gezien als een cruciale kans voor wereldleiders om te breken met het verleden, waarin het internationale klimaatbeleid er onvoldoende in slaagde de impact van de fossiele industrie te beheersen. Santokhi zal namens Suriname aanwezig zijn bij het high-level segment van de klimaattop, dat zal plaatsvinden van 12 tot 14 november. Samen met minister Ramdin, minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en een kleine groep technici zal de regeringsleider deelnemen aan discussies en onderhandelingen over de wereldwijde klimaatstrategie.
“Het is belangrijk voor Suriname om altijd aanwezig te zijn op dit soort conferenties”, benadrukte de BIBIS-bewindsman. Vooral omdat de verwachting ook is dat COP29 gesprekken zal stimuleren over drastische reducties van uitstoot, financiering van groene projecten en steun aan ontwikkelingslanden. Suriname, met zijn status als carbon-negatief land en grote biodiversiteit, hoopt ook een sterke rol te spelen in de wereldwijde inzet voor behoud van bossen en biodiversiteit.
Het land zal een van de stemmen zijn die aandringen op concrete acties en een duurzame toekomst voor de komende generaties. COP29 geeft regeringen wereldwijd de mogelijkheid om het tij te keren en de fossiele brandstofindustrie ter verantwoording te roepen. De top wordt gezien als een belangrijk moment van hoop en verantwoordelijkheid, waarin landen wereldwijd hun inzet moeten tonen om bij te dragen aan een gezondere planeet.