Suriname bestudeert samen met lidlanden van CARIFORUM mechanismen en financiële instrumenten voor duurzaam afvalbeheer en een circulaire economie.
Een delegatie van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft van 3 – 6 september 2024 geparticipeerd aan de regionale meeting ‘Financing Circular Economy Solutions for Waste Management’ in Bridgetown, Barbados, onderdeel van het Zero Waste in the Caribbean-initiatief, onder het thema New Ways, New Waves. Dit regionaal project ondersteunt het versterken van de nationale wetgevingskaders en het opzetten van een regionaal beleidsstructuur om subregionale en Caribische maatregelen te ondersteunen.
Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie in samenwerking met CARIFORUM, met medefinanciering van Duitsland. Het Zero Waste Project wordt gezamenlijk uitgevoerd door de UN Environment Programma (UNEP), het Duitse Agentschap voor Internationale Samenwerking GmbH (GIZ), en het Franse Ontwikkelingsagentschap (AFD), in samenwerking met de Organisatie van Oost Caribische Staten (OECS). De geografische reikwijdte van dit initiatief omvat de CARIFORUM Lidstaten (Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Cuba, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, St. Kitts en Nevis, Saint Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad en Tobago). De partners GIZ en AFD richten zich op het testen van technische interventies in geselecteerde landen, terwijl UNEP de toepassing van beste praktijken en geleerde lessen bevordert met passende en succesvolle technologische opties.
OD Leefomgeving en Ecosystemen, dhr. Nasser Rodjan (3e vanuit links), aan het woord tijdens de regionale meeting in Bridgetown, Barbados.
Tijdens het evenement worden de volgende onderwerpen besproken:
Financiële instrumenten voor duurzaam afvalbeheer en circulaire economie: mondiaal perspectief.
Status van de huidige financiële mechanismen in de CARIFORUM-landen en aanbevelingen voor de regio.
Geleerde lessen en uitdagingen in de regio voor de implementatie van financiële instrumenten zoals: Fooien, statiegeldsystemen en Extended Producer Verantwoordelijkheidsbeleid.
Financieringsmogelijkheden voor de particuliere sector
De delegatie van Suriname geeft aan dat, net als de meeste lidstaten, Suriname wordt geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van afvalbeheer. Meer dan 95% van ons afval, inclusief gevaarlijke materialen, komt in de open lucht terecht. Ongecontroleerde verbranding en Illegaal dumpen is gebruikelijk: minder dan 5% van het afval wordt hergebruikt of gerecycled. Het afvalbeheer wordt zwaar gesubsidieerd door de overheid, maar er zijn geen kosten aan verbonden verzameld bij huishoudens of bedrijven. Het Ministerie van Openbare Werken verwerkt de afvalcollectie in het grotere kustgebied, waar meer dan 85% van onze bevolking woont. Dagelijks wordt op de stortplaats Ornamibo ongeveer 399 ton afval gedumpt, waardoor onze infrastructuur onder druk komt te staan. Ook de kwestie van tweedehandse of afvalbanden is een probleem.
Ondanks deze uitdagingen heeft Suriname toch ook wel opmerkelijke vooruitgang geboekt bij de inspanningen om deze problemen te beheersen. In 2022 hebben we een Geïntegreerd Afvalbeheerplan (IWMP) ontwikkeld gebaseerd op de 5R-principes: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose en Recycle. Dit plan sluit aan bij SDG’s 11 en 12 en onze Nationale Milieu Raamwet, waarbij verschillende afvalstromen worden aangepakt. Een van onze belangrijkste successen is het project “Koni Doti” in het gebied Blauwgrond t.b.v. het bevorderen van afvalscheiding en recycling.
Verder streven wij ernaar een aantal soorten plastic voor eenmalig gebruik uit te faseren tot 1 april 2025. Tegen deze datum is de import, productie, distributie en het gebruik van plastic zakken, lepels, vorken, kopjes en rietjes dan verboden.