Na de officiële erkenning als malariavrij land wil Suriname nu een leidende rol vervullen in de regionale eliminatie van de ziekte. Tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Volksgezondheid werd stilgestaan bij deze historische mijlpaal.
Suriname ambieert een voortrekkersrol in de regionale aanpak van malaria. Dat werd vrijdag 11 juli duidelijk tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Volksgezondheid. De bijeenkomst volgde kort op de officiële erkenning van Suriname als malariavrij land door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een prestatie die het resultaat is van decennialang effectief gezondheidsbeleid, uitgevoerd over regeringen heen.
Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin prees de inzet van de Medische Zending (MZ), de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en lokale gemeenschappen. “Deze erkenning is het resultaat van het harde werk van onze gezondheidswerkers, wetenschappers en gemeenschappen. We feliciteren de hele samenleving”, aldus de bewindsman.
De basis voor dit succes werd gelegd in de jaren zeventig, met onder meer de inzet van DDT en structurele ondersteuning door de PAHO. In 1996 werd de Malaria Board opgericht, die tot op heden onafgebroken functioneert. Sleutelfactoren in de bestrijding waren het inzetten van lokale Malaria Service Deliverers, snelle diagnostiek, gratis behandeling en de verspreiding van klamboes, mede gefinancierd door het Global Fund. In 2010 leidde deze aanpak tot de internationale Malaria Champions Award.
Volgens Stephen Vreden, voorzitter van de Malaria Elimination Taskforce, ligt de kracht van de Surinaamse aanpak in de focus op de mens in plaats van enkel op de mug: “Een mens kan malaria verspreiden over duizenden kilometers; de muskiet slechts honderden meters. Door snelle behandeling doorbreken we de transmissieketen”.
Hoewel er sinds 2022 geen inheemse malariagevallen meer zijn gemeld, worden jaarlijks nog zo’n 50 tot 100 importgevallen vastgesteld, vooral onder goudzoekers uit Guyana, Brazilië en Frans-Guyana. Om de malariavrije status te behouden, is waakzaamheid geboden. Daarom kondigde minister Ramadhin de oprichting aan van een Nationaal Malariafonds, nu het Global Fund in 2027 stopt met zijn financiële ondersteuning.
De WHO heeft Suriname negen richtlijnen meegegeven om de malariavrije status te behouden, waaronder investeringen in preventie, grenscontrole en samenwerking met buurlanden. Suriname is het eerste land in de Amazoneregio dat officieel vrij is van lokale malariatransmissie sinds 2021 – ondanks obstakels zoals de coronapandemie en economische uitdagingen.