Ook Suriname maakt zich zorgen over de grenskwestie tussen Venezuela en Guyana. De minister van Defensie, Krishna Mathoera, zegt tegenover journalisten dat Suriname de ontwikkeling op de voet volgt. “We hopen dat het niet zo ver komt, want wij en de hele regio is er bij gebaat dat er vrede en stabiliteit is. En als dat in gevaar komt, zal dat ook impact hebben op ons”, merkt Mathoera op.
Suriname heeft nog geen officiëel standpunt ingenomen. Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerkingen, Albert Ramdhin, zegt in een reactie tegen Key News nog niet in te willen gaan op deze kwestie omdat Suriname in Caricomverband meedoet aan de discussie over het mogelijk uit de hand lopen van het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela.
De president en de BIBIS-minister hebben dit weekend nog deelgenomen aan een spoedoverleg met de verschillende Caricom leiders. De BIBIS-minister hoopt in een persconferentie dinsdag de samenleving zaken uit te leggen. Of Suriname defensiesteun gaat bieden aan Guyana is ook niet duidelijk. Internationaal krijgt Guyana al hulp van internationale grootheden zoals de Verenigde Staten.
Voor Vishanie Raghoebeer, journalist van News Room Guyana, is het best een enge situatie. “Vele Guyanezen maken zich enorm druk en willen liever oorlog vermijden”, zegt Raghoebeer aan Key News. Het pas gehouden referendum in Venezuela zal volgens haar niet veel van invloed zijn, de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) staat op zichzelf.
Twee weken geleden deed het ICJ een uitspraak en gaf aan dat Venezuela geen stappen mag ondernemen tegen Guyana in deze grenskwestie. Kort daarna is er een referendum gehouden in Venezuela waar is gestemd over Esquibo, een gebied dat mogelijk rijk is aan olie, tot een deel van Venezuela te maken.
In de laatste ontwikkelingen met Venezuela en Guyana, is afgesproken om op ‘hoog niveau’ een bijeenkomst te houden. De Guyanese president Irfaan Ali heeft ingestemd om gesprekken aan te gaan met Venezuela in deze grenskwestie. Er moet nog een definitieve datum worden bepaald voor een gesprek van de de twee landen.