“Ben je vergeten dat ik na de vergadering aan de pers die mij interviewde te kennen heb gegeven wat het gevolg kan zijn van het niet nakomen van onze rapportage verplichting”, stelt John Krishnadath retorisch in een vraaggesprek met Key News. Hij reageert op vragen over het recente nieuws, waarbij de Wereld Voetbalbond (FIFA) ertoe overging de overmaking van gelden naar de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) on hold te zetten.
“Ik zei toen dat je mag verwachten dat de FIFA een suspension zal geven.” De SVB-voorzitter beweert dat de huidige situatie te danken is aan het vertoonde gedrag van onder andere de groep onder leiding van Poetinie Mielando Atompai. Na de rumoerige vergadering ruim één maand geleden, besloten 26 tot 27 leden het bestuur Krishnadath af te zetten. Er werd een interim-bestuur onder leiding van Atompai gekozen. Intussen is voor een andere strategie gekozen en is de naam veranderd in Commissie Herstructurering Surinaams voetbal.
Volgens Krishnadath zou de suspension volledig of gedeeltelijk kunnen zijn. Mede door goed werk van hem zouden de gelden, bestemd voor het spelen van de Nations League wedstrijden gevrijwaard zijn, waardoor Natio niet in gevaar komt. “Ik heb het juist veilig gesteld, waardoor dat absoluut niet zal gebeuren. Men noemt dat vooruitzien. Ze hebben vrijgesteld, waarvoor ik gevraagd heb”, zegt de SVB-topman trots.
De voorman laat geen spaan heel van de tegenstander. “Men is al drie jaar bezig om mij en mijn bestuur weg te krijgen, maar het zijn jongens die in hun jeugdige enthousiasme en nu blijkt verbitterdheid, niet verder denken dan hun neus lang is.”
Controle FIFA
Momenteel is een financieel team van de FIFA op bezoek bij de SVB. Deze rondleiding heeft naar zeggen van Krishnadath niets te maken met mogelijke informatie van malversaties, die door de ‘vijand’ naar het overkoepelend orgaan zouden zijn opgestuurd. “Er is niets aan de hand. Hun accountants zijn hier voor de normale jaarlijkse controle.” Volgens de preses was de SVB hierop voorbereid, dat de FIFA-delegatie deze maand zou arriveren. Echter, meent Krishnadath dat hij en zijn team al wisten dat boze tongen zouden zeggen, “yu sji den man faya.”
Krishnadath geeft toe dat de bevriezing van gelden effecten zal hebben. Hij noemt hierbij onder andere de match fee van 500 Amerikaanse Dollar, die de clubs na elke gespeelde wedstrijd ontvangen. “De SVB betaalt momenteel de 1ste en 2de divisie clubs om te spelen”, legt de voorman uit. “Ik zal kijken hoe ik een oplossing hiervoor kan vinden. De betaling van deze USD 500 per wedstrijd, vindt namelijk plaats uit de FIFA Covid-19 middelen.”
De duur van het huidig probleem, zou naar zeggen van Krishnadath net zolang duren, totdat er wordt voldaan aan de rapportage verplichtingen. “Ook dat is in het schrijven van de FIFA aangegeven en het ligt niet aan mij”, wast hij zijn handen in onschuld. Volgens de voorman heeft de Wereldvoetbalbond een speciale manier van werken.
“Als je niet weet hoe FIFA werkt, moet je maar luisteren naar sabiso’s waar we veel van hebben. Men denkt dat de SVB in financieel opzicht als een bacovenwinkel wordt gedraaid en de FIFA ook als een bakba winkri werkt. Accountants controle van de FIFA, wat je moet opsturen, wat je moet doen en wanneer ze komen weet je al vanaf januari.”
Krishnadath bevestigt dat enkele leden “ik dacht een dertien stuks” een algemene leden vergadering hebben aangevraagd. Naar verluidt zal de SVB nog deze week op het verzoek reageren.
Zuiveren
Aniel Ghisaidoobe om een reactie gevraagd, zegt dat het nu de tijd is “om ons voetbal te zuiveren. Wil je gaan zuiveren dan kom je er niet onderuit dat je een keertje hard aan de rem moet trekken of erop moet drukken.” De woordvoerder en penningmeester van de Commissie Herstructurering Surinaams voetbal erkennen dat deze situatie met wat ongemakken zal gaan, “maar het is bedoeld om verder levens te redden om het metaforisch te houden.”
Volgens Ghisaidoobe zal de voortgang van het voetbalspel lokaal niet in gevaar worden gebracht. “Wat wij nu hebben is het ergste wat je kan hebben. En als het betekent dat onze activiteiten even on hold moeten worden gezet dan moet dat gebeuren”, oordeelt hij.
Het commissielid vraagt zich af, waarom de huidige bestuurders vechten om aan te blijven, terwijl de FIFA-statuten duidelijk een bepaalde limiet voor een bestuurstermijn voorschrijven. “Dit is niet aan de leden aangeboden. Er is teveel dat fout gaat.” Hij somt hierbij verschillende pijnpunten zoals het niet transparant zijn, de hele familie van een bestuurslid die betrokken is bij SVB-activiteiten, selectief beleid en verkeerd omgaan met fondsen.
Vertragingstactiek
Dat Krishnadath nu aangeeft dat de FIFA-gelden zijn bevroren om zogenoemde ‘nalatigheid’ van enkele leden, raakt volgens Ghisaidoobe kant noch wal. Bij Ghisaidoobe kan het er niet in dat de SVB een paar dagen vóór de deadline voor indiening van de rapportage aan de FIFA een ALV uitschrijft. “Het werpt vele vraagtekens op. Je hebt januari tot en met april en stuurt financieel verslag in het weekeind, terwijl die vergadering donderdag wordt gehouden.” Volgens Ghisaidoobe is dit alles met voorbedachten rade.
“Het is een strategie om te ontmoedigen, zodat eenieder instemt. Zij wisten dat er grote ontevredenheid onder de leden was over het beleid. En ze waren bang voor een motie van wantrouwen.” Ghisaidoobe denkt dat de huidige bewindslieden in de tussentijd aan het lobbyen waren om wederom leden achter zich te krijgen, “maar die leden waren vastberaden.”
Verkiezingen uitschrijven
Voornoemde tactiek van het bestuur Krishnadath brengt het voetbalgebeuren, naar mening van het commissielid steeds de diepte in “en maakt het van kwaad tot erger.” Indien het bestuur het echt meende met de voetballerij “dan zouden zij over één maand verkiezingen uitschrijven.
Als je niet wil overdragen schrijf verkiezingen uit en laat een nieuwe verkiezingscommissie worden benoemd door de leden. Als je de mening bent toegedaan dat je nog steeds draagvlak hebt, mag je ook een lijst indienen om terug te komen, maar op dit moment is het verzet groot. Ze weten het en daarom durven ze het niet en daarmee brengen zij ons voetbal nog dieper de put in”, zegt Ghisaidoobe.
Aanvraag ALV
De woordvoerder bevestigt dat ruim vijftien leden een ALV hebben aangevraagd. Ghisaidoobe legt echter uit dat volgens de SVB-statuten tien leden het verzoek al zouden kunnen doen. Er zijn voor alle zekerheid meer lidverenigingen erbij gehaald, “want met dit SVB-bestuur weet je het maar nooit.” Mocht die ALV komen, gelooft Ghisaidoobe dat het merendeel van de leden zeker aanwezig zal zijn.
Hij rekent op tenminste 28 stemmen of zelfs meer. “Wij willen ons voetbal zo snel mogelijk uit die malaise halen.” Alle tekenen wijzen uit dat het huidige bestuur niet makkelijk haar positie zal opgeven. “Ze hebben totaal geen respect voor de samenleving.” Ghisaidoobe verwijst hierbij naar de verschillende negatieve reacties op bijvoorbeeld sociale media. “Elk zelf respecterend mens zou direct consequenties aan verbinden”, stelt de commissie-penningmeester. “Maar deze mensen gaan gewoon door en zorgen er nu voor dat ons voetbal in een greep is.”
De leden waren ook op de hoogte gesteld van het bezoek van het FIFA-financieelteam. “Vroeger nam FIFA genoegen met een lokale accountant.” Nu stuurt het overkoepelend orgaan extra controle, “omdat er vreselijk is gerommeld en ik denk dat met wat er nu gebeurt, de FIFA SVB onder een vergrootglas plaatst, want als zoveel mensen protesteren dan moet er toch iets aan de hand zijn.”
Deskundigen binnen de stootgroep hebben uit verschillende analyses kunnen uitmaken dat er behoorlijk veel onvolkomenheden zijn in het financieel verslag. “Er is veel meer aan de hand dan ze doen laten blijken”, verklaart Ghisaidoobe.