De Surinaamse Wielren Unie (SWU) doet er alles aan om lokale renners internationaal meer krachtmetingen te laten doen. Het gaat in deze voornamelijk om wegwedstrijden.
Hoofddoel voor dit jaar is deelname aan de Caribische kampioenschappen rond september in Guadeloupe. Met het oog op dit regionaal evenement zijn voor nu wielrijders Xavi Wadilie, Kenrick Sahadeo, Jorryn Simson en Dimitri Madamsir uitverkoren om het toekomstige Surinaams team te vormen. Het viertal is een vrij jonge groep. Het is daarom heel erg belangrijk dat zij zoveel mogelijk wedstrijden op een hoger niveau afwerken om ervaring op te doen.
SWU-voorzitter Earl van Wilgen benadrukt dat er mogelijk nog meer jonge talenten aan dit kwartet zullen worden toegevoegd. De kans bestaat echter ook dat het viertal zijn plek kan kwijtraken als sterkere rijders zich aandienen. “Dit zijn nu de vier betere”, aldus de SWU-topman. Mogelijk worden twee renners ook geïdentificeerd voor trials als baanwielrenner.
Voorbereiding richting het regionaal evenement begint naar zeggen van de SWU-topman bij de renners zelf “door gedisciplineerd te trainen.” Het bestuurslid vindt dat zijn organisatie het niveau van de wielrijders niet verbeterd. “Dat doen de renners met hun coach. De SWU kan eventueel enkele moves maken om meer mensen geïnteresseerd te laten raken in fietsen.” Hij meent dat het opkrikken van het fietsniveau niet de hoofdtaak van de wielerorganisatie is. “Dat moeten de clubs doen. SWU is het overkoepelend orgaan.” Hij gelooft dat deelname aan sterke competities het niveau van de lokale wielrenners zal doen stijgen.
Het is de bedoeling dat de vier geselecteerde wielrenners onder andere in Frans-Guyana aan wedstrijden deelnemen. Echter, erkent van Wilgen dat afspraken met de Frans-Guyanese wielrenbond zijn vastgelopen. De taalbarrière zou mogelijk hierbij een rol spelen “en wat andere kleine factoren” denkt de SWU-voorman. “In elk geval niet aan Surinaamse zijde.” Zijn organisatie bekijkt andere opties om alsnog via een andere weg aan sterke competities deel te nemen. Buurland Guyana wordt ook als een belangrijke trainings- en wedstrijdlocatie beschouwt.
Plannen
Ondanks het ontbreken van een gediplomeerde wielrencoach zal er een selectieprocedure worden vastgesteld met als uiteindelijke doelstelling de wielrenners vaker af te vaardigen om het niveau te testen. “Wij doen het met wat wij hebben.” Naar zeggen van het bestuurslid is er momenteel geen specifieke trainingsprogramma. “Belangrijk is dat de jongens conditioneel sterker moeten worden.” Dit proces zal vooral geschieden middels de trainingen bij hun clubs. Gezamenlijk trainen zal pas in aanloop naar wedstrijden geschieden.
Over het financieel plaatje zegt van Wilgen dat er nog keuzes gemaakt moeten worden. “Wij zullen moeten aankloppen bij sponsors.” Het beschikken over goed materiaal is van eminent belang. Volgens van Wilgen heeft zijn organisatie in 2021 een solidarity project voor acht toplevel fietsen ingediend bij de Internationale Wielren Unie (UCI). “Wij moeten weer met hen communiceren en kijken hoe dat gaat.”
De SWU-preses legt uit dat het traject voor het verkrijgen van de wielrenfietsen reeds in 2019 was ingezet. Een jaar later werden entry level fietsen aangevraagd “en wij hebben die vanwege de covid-19-pandemie in 2021 gehad.” In 2020 werd via een speciale athlete funding voor twee wielrijders steun gezocht, die jammer genoeg werd afgewezen. Verder zijn er aanvragen gedaan voor coaches opleidingen. Over het laatste wacht de SWU op goedkeuring van de UCI. “Het zal een UCI-level 1 cursus zijn die online verzorgd zal worden, maar er is wel een eis van minimaal 20 participanten. Iedereen die wil werken voor de sport mag meedoen.”
Het ligt verder ook in de bedoeling om de wielrenners te testen op de fitheid van de wielrijders, die in feite door een smarttrainer zou moeten geschieden. Van Wilgen legt uit dat het ook in samenwerking met de Medische Faculteit verricht kan worden. “Wij hebben dan data als renners fit zijn of niet.” De SWU-baas benadrukt dat zijn organisatie van de wielrenners verwacht dat zij bij het meten getraind en voorbereid komen. “Het kan gezien worden als een soort kwalificatierit. Wij kijken uit naar bepaalde waardes die ze bijvoorbeeld moeten halen. Aan de hand daarvan gaan wij sleutelen.”