Amar Randjitsing, algemeen directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) zegt aan Key News dat hij te kampen heeft met lastercampagnes. Zijn naam wordt vooral op sociale media genoemd en in verband gebracht met praktijken die nadelig zijn voor het bedrijf.
Hij is met verplicht verlof thuis, nadat hij op nieuwjaarsdag een spoed vergadering had met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en zijn collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.
De SZF-directeur zegt dat hij ter plekke vragen heeft beantwoord die door de ministers zijn gesteld en geconfronteetd is met een ‘SZF-memo’ met een zestal punten waarin hij verweten wordt van verschillende zaken. Hij heeft ondertussen hard van zich afgebeten in zijn verweer dat op 3 januari gestuurd is naar de bewindslieden.
“Ik heb geprobeerd te achterhalen waarom men tegen mij een lastercampagne is gestart. Ik kom tot de bevinding dat ik een aantal misplaatste handelingen in financiële sfeer aan de kaak wil stellen die betrekking hebben op andere SZF-directeuren”, zegt Randjitsing.
De SZF-topman merkt op dat deze financiële handelingen eventueel door de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) onderzocht zouden kunnen worden. Verder geeft hij aan dat hij niet heeft meegewerkt aan een aantal zaken die niet het belang zouden dienen van het SZF. “Had ik dat gedaan, dan had ik schade kunnen berokkenen aan het imago van de regering. Daar ga ik niet aan meewerken.”
Er spelen enge belangen van enkelen
Randjitsing wordt verweten dat hij mensen in dienst heeft genomen, terwijl er door de president een brief is gestuurd dat er een personeelsstop is. Hij merkt op dat hij door zijn voorganger die waarnam niet hiervan op de hoogte was gesteld en ook niet door het SZF-bestuur.
Hij geeft verder aan dat er zelfs mensen in opdracht van het Kabinet van de President in dienst zijn genomen. “Ik heb al deze zaken ook in mijn verweer aangegeven.” In zijn verweer gaat de algemeen directeur hard tegen een deel van het bestuur en andere (medische en financiële) directieleden in. Hij merkt op dat er enge belangen van enkelen spelen.
Verwijten betrekken ook andere directeuren
De SZF-directeur heeft meerdere keren in zijn verweer aangehaald dat veel zaken waar hij van wordt verweten ook betrekking hebben op de andere directieleden. Randjitsing heeft in zijn verweer de ministers er aan herinnerd dat hij eerder had gevraagd naar een CLAD-onderzoek die betrekking heeft op een overeenkomst tussen de financieel directeur en een ICT-bedrijf.
Het gaat om een bedrag van SRD 1.700.000, waarvan het bestuur niet op de hoogte was en er achteraf goedkeuring voor is gevraagd. “Binnen het bestuur zijn er ook leden die een financieel onderzoek willen”, benadrukt Randjitsing.
Altijd statutair gehandeld
Volgens Randjitsing heeft hij altijd statutair gehandeld. Hij verwijst naar de bestuursvergaderingen, waarbij een aantal goedkeuringen zijn verleend. Hij geeft aan bereid te zijn verder te werken om het bedrijf gezonder te maken. Ondertussen is bekend geworden dat Radjesh Radjkoemar, ex-SLM-directeur de taken overneemt.