Volgens de financieel directeur, Krish Somai van het Stichting Staatsziekenfonds is er vaak sprake van onbegrip voor het complex betalingssysteem van de overheid. Dit zegt hij nadat verschillende groepen binnen de gezondheidssector in actie zijn gegaan en duidelijk hebben aangegeven dat ze de late betalingen van het SZF al zat zijn.
Hij erkent dat het SZF contractuele verplichtingen heeft naar de dienstverleners toe, maar benadrukt ook de administratieve uitdagingen. De maandelijkse prognose wordt bijvoorbeeld rond de 18e van elke maand ingediend. Momenteel maakt de regering maandelijks circa SRD 240 miljoen vrij voor dienstverleners via het SZF, wat aanzienlijk is toegenomen sinds het begin van dit regeertermijn, toen het bedrag ongeveer SRD 60 miljoen was.
Somai wijst erop dat de overheid in zijn perceptie voldoende prioriteit geeft aan de gezondheidszorg en royaal middelen beschikbaar stelt. Wat betreft de medische specialisten is het voor de tweede keer in de afgelopen 3 jaar voorgekomen dat zij binnen een maand hun tegoeden over de afgelopen maand niet volledig hebben ontvangen. “De minister van Volksgezondheid heeft beloofd om uiterlijk 8 november de achterstand te betalen, wat ook is gebeurd. Hiermee is hij zijn belofte nagekomen, ondanks onjuiste berichtgeving in de media. Wij hebben de gelden op woensdag 8 november uitbetaald”, benadrukt Somai.
Volgens de financieel directeur spant de regering zich dagelijks in om achterstanden in te lopen, en het betalingsvraagstuk wordt regelmatig gecommuniceerd vanuit de regering naar alle betrokken partijen. Op dit moment is de enige achterstand een twk tegoed over de maand februari, gerelateerd aan huisartsen. De overheid heeft aangegeven dat dit medio november zal worden uitbetaald. Voor de afgelopen maand moeten nog betalingen worden gedaan aan apothekers, medische specialisten en particuliere laboratoria. Somai vraagt begrip van de dienstverleners hiervoor.