Binnen de zorgsector is er veel ruis als het gaat om de betalingen van de overbruggingstoelage en de koopkrachtversterking van de regering. Dat geven de verschillende vakbonden aan tijdens een persconferentie op 31 juli 2023.
Lloyd Pool, voorzitter van de bond van het Academisch Ziekenhuis, zegt dat sommige zorginstellingen een overbruggingstoelage krijgen, maar anderen zien betaling volgens de koopkrachtversterking. In maart was de minister van Volksgezondheid overeen gekomen met de ziekenhuisvakbonden dat er een overbruggingstoelage betaald zou worden aan de zorgsector, totdat de onderhandelingen van de loonreeksen is afgerond.
Vanaf februari zijn er brieven vanuit de vakbonden gestuurd naar de minister van Volksgezondheid en ook naar de directie van de ziekenhuizen die zij vertegenwoordigen. Ook over het gehouden congres van de vakbonden is een schrijven voorgehouden. Een van de eisen die uit het congres is gekomen, is het verbeteren van de zorgsector zodat de verpleegkundigen hun werk naar behoren kunnen doen. “Dus wanneer de minister zegt dat de bonden er alleen zijn voor financiële middelen richting hun leden, dan is dat een pure beschuldiging”, zegt Pool.
De overbruggingstoelage die toen werd voorgesteld door de vakbonden was SRD 3000,-. Kort daarna zijn de verschillende verpleegkundigen met hun vakbonden op straat gegaan, omdat de reactie vanuit Volksgezondheid uitbleef. “Tijdens dat overleg waren ook diverse bonden aanwezig en zijn er enkele afspraken gemaakt met de minister. Er is toen gesproken over een overbruggingstoelage en dit moet gelden voor alle ziekenhuizen.” Het minimumbedrag dat toen was voorgesteld was SRD 1100,- en het gespecialiseerde personeel zou een wervingstoelage krijgen, dit zijn enkele van de afspraken die zijn voorgehouden. “Wat ons verbaast is dat de regering met enkele vakbonden een overeenkomst voor koopkrachtversterking hebben getekend, waarbij de zorginstellingen zijn uitgesloten.”
Er waren volgens Pool ook gesprekken gevoerd met Michael Miskin, vakbondsleider van de landsdienaren (CLO), om te kijken of landsdienaren ook binnen de zorgsector in aanmerking zouden komen voor de koopkrachtversterking van de regering. “Op den duur is er een brief gericht naar de directeuren van de minister dat het zorgpersoneel de koopkrachtversterking ook zou krijgen. Als dat zo is aangegeven en zo een brief komt bij het personeel, dan verwachten de mensen ook dat zij die koopkrachtversterking gaan krijgen”, legt Pool uit. Als vakbondsman heeft Pool toen contact opgenomen met de directie van het AZP. Er zou toen zijn aangegeven dat het hier gaat over de optopping die zij hadden geëist voor de overbruggingstoelage, die toen voor SRD 1100,- was overeengekomen. Deze zou zijn opgetrokken naar SRD 2500,-.
Maar tot grote verbazing van de zorginstellingen en vakbonden wordt de koopkrachtversterking betaald die vanaf mei is ingegaan. Er zou een grote verwarring zijn ontstaan bij de leden van AZP bond dat de overeenkomst vanaf april zou ingaan terwijl vanaf maart was afgestemd. “Dit is niet acceptabel omdat we duidelijke afspraken hebben gemaakt toen met de minister.” Pool, die een getekende overeenkomst tevoorschijn haalt, geeft aan dat daar in stond dat de overbruggingstoelage vanaf 1 maart betaald zou worden. De drie partijen overeenkomst is getekend door vertegenwoordigers van de bond van AZP, vertegenwoordigers van Volksgezondheid en met het ministerie van Financiën, waarbij ook de advocaten van de staat en van de bond aanwezig waren. “Dus wij hebben aan de bel getrokken toen wij dit merkten en hebben in een app bericht met de minister moeten horen dat hij zich niet kan vergissen, maar dat hij het zou natrekken.”
Ook Angela Saaki, vertegenwoordiger van de bond van PCS, zegt dat ook bij haar leden een grote verwarring is ontstaan over de betalingen van de overbruggingstoelage. “Wat wij willen weten is wat er eigenlijk gestort is. Degene die hierin duidelijkheid zou moeten brengen is de minister van Volksgezondheid”, zegt Saaki. Ze vindt het jammer dat de minister ‘ongezonde’ informatie doorgeeft wat voor veel verwarring zorgt binnen de samenleving. “Ik wil dat de minister duidelijkheid geeft en zich echt gaat houden aan de afspraken”, zegt Saaki, dit kan dus zo niet verder.
De vakbonden eisen duidelijkheid van de minister van Volksgezondheid in deze. Ook is er de eis dat de betaling van de overbruggingstoelage conform de gemaakte afspraken wordt uitbetaald aan de zorgsector, dus dat de betaling vanaf 1 maart gebeurt. Daarnaast is er de eis dat ook de koopkrachtversterking wordt uitbetaald aan de zorginstellingen die deze nog niet hebben ontvangen.