Cherida Dragman, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit bij het Korps Politie Suriname, heeft de samenleving opgeroepen om gebruik te maken van de technologie om de politie bij te staan bij het opsporen van criminelen.
Zij sprak vrijdag tijdens een persconferentie op politiebureau Nieuwe Haven. De politietopper merkt op dat het de bedoeling is dat de samenleving samen met justitie werkt aan een veilige leefomgeving. “Middels de moderne technologie kan er heel wat informatie worden doorgespeeld aan de politie”, meent de politietopper.
Terugbrengen
Dragman zegt verder dat het belangrijk is om het veiligheidsgevoel terug te brengen bij de gemeenschap. Ze stelt dat de afgelopen tijd er veel verruwde vormen van criminaliteit zijn geconstateerd en dat gewerkt word aan het effectief terugdringen van deze misdaden. ”Ik wil u eraan herinneren dat het voor mensen belangrijk is dat zij zich veilig voelen. Op het moment er sprake is van berovingen of geweld, maakt het dat mensen zich onveilig voelen. Dat is dan een ernstig probleem voor de politie, waarop wij antwoord moeten geven.”
Buurtmanagers
De politiefunctionaris merkt op dat de samenleving nu buurtmanagers moet opzoeken en eisen dat die met de buurt in contact zijn. Recentelijk is er een project afgekondigd waarbij de buurtmanagers weer actief zullen zijn. Dit zal ook een manier zijn om informatie door te spelen aan de justitiële autoriteiten. Tijdens het persmoment liet de afdeling Fraude ook weten dat de samenleving alert moet zijn voor oplichters die vooral telefonisch slachtoffers maken. Deze mensen maken vaak beloftes aan slachtoffer die hen blindelings in vertrouwen nemen en goederen overhandigen die variëren van elektronica tot onroerend goed. Ook heeft de afdeling gevraagd dat de gemeenschap voorzichtig omgaat met paspoorten. Nog meer, omdat buitenlanders recentelijk in de kraag zijn gevat met originele Surinaamse paspoorten, waarvan pagina’s zijn vervalst.
Criminaliteit kent geen tijd
Bryan Isaacs, politiecommissaris zegt dat het is gebleken dat criminelen niet alleen in de avond, maar ook overdag toeslaan. “Steeds meer jongeren zijn betrokken bij de harde criminaliteit.” Het gaat om inbraken, berovingen en overvallen. De commissaris stelt dat de mate van geweld die wordt toegepast bij de misdaden onder de noemer ‘grof’ geplaatst kan worden. Hij stelt dat de uitingen van geweld door deze misdaden een bijzonder effect hebben op het veiligheidsgevoel van de gemeenschap.
De commissaris van politie zegt dat het politieapparaat niet stil heeft gezeten de afgelopen tijd. “Er is een aantal interventiemaatregelen getroffen. Die maatregelen zijn getroffen om het veiligheidsgevoel in uw woon- en privé omgeving te verhogen.”