De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft duidelijk gemaakt dat de tekorten binnen de gezondheidssectoren ook te wijten zijn aan de vele schulden die zijn gemaakt door de vorige regering. “Als ze slechts 50 procent van deze schulden hadden afbetaald, hadden we nu niet zulke tekorten”, zegt hij tijdens een persconferentie.
Hij geeft aan dat zijn ministerie in de afgelopen vier jaren al 95 procent van de medische schulden, die zijn gemaakt door de vorige regering, heeft betaald. De schuld bedroeg om en bij USD 63 miljoen, dit is zonder de schulden van de ziekenhuizen en stelt dat als deze niet betaald zou worden de hele zorgsector in elkaar zou storten. Met deze schulden kon zijn ministerie niet de nodige investeringen plegen die de sector hard nodig heeft met alle gevolgen van dien.
Ramadhin benadrukt dat de problemen in de sector groter zijn geworden dankzij de leningen van de vorige regering en geeft duidelijk aan dat mochten ze weer aan de macht komen, ze het niet beter zouden kunnen doen gezien hun betalingstrackrecord, maakt de minister duidelijk. Hij geeft wel toe dat er een gap is in bepaalde tarieven, zoals de ligdagtarieven die volgens vele ziekenhuizen achterhaald zijn en sinds 2014 niet behoorlijk zijn aangepast. “Maar ik kan de tarieven niet drastisch aanpassen. Je krijgt dan anders leveranciers zoals zuurstofleveranciers, medicamentenleveranciers die zich zullen roeren want ook die moeten we betalen”, zegt Ramadhin.
Een voorbeeld van slecht betaalbeleid is voor de minister duidelijk te merken bij de Armulov-regeling die valt onder het Staatsziekenfonds. Via de Armulov-regeling kunnen patiënten met een bijzondere ziekte behandeld worden tijdens een missie of weggestuurd worden voor medische behandeling. Suriname had een schuld van USD 3 miljoen aan ziekenhuizen in Colombia, die onlangs door zijn ministerie voor een groot deel zijn betaald.
Er zouden ook mensen zijn gestuurd, buiten de geneeskundige commissie om, die eigenlijk moeten beoordelen of een patiënt weggestuurd kan worden of niet. “De medisch en algemeen directeur bij SZF destijds namen besluiten buiten de geneeskundige commissie om en de minister, dus dan snapt u dat de schulden zullen oplopen”, vertelt Ramadhin.
Met een groot deel van de schulden betaald is er een start gemaakt om eindelijk de nodige investeringen te plegen. In een presentatie gaf de minister een weergave van de projecten die momenteel lopen om de grote investeringsgap in te halen binnen de zorgsector. Er zijn 10 nieuwe ambulances onderweg voor de ziekenhuizen en wordt er ook nieuwe apparatuur aangeschaft voor de afdeling Cardiologie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Er wordt ook een applicatie ontwikkeld waar de bloeddruk en het suikergehalte van de patiënten kunnen worden gemonitord.
De minister van Volksgezondheid liste ook enkele van de investeringen voor de zorg: bij het Mortuarium van AZP zullen er investeringen gedaan worden waarbij vijftien nieuwe koelcellen vervangen zullen worden. Ook het nieuwe hoofdkwartier van het ministerie van Volksgezondheid aan de Rode Kruislaan zal voor december al af zijn.