Een journalist van persbureau Associated Press (AP) is dinsdag de toegang tot een evenement in het Witte Huis ontzegd. De reden? AP weigert de door president Donald Trump opgelegde naamswijziging van de Golf van Mexico” naar Golf van Amerika over te nemen.
Trump kondigde al vóór zijn presidentschap aan dat hij de naam van de Golf van Mexico wilde wijzigen. Kort na zijn aantreden bekrachtigde hij dit besluit met een decreet. Dit is niet de eerste keer dat hij geografische namen verandert. In navolging van zijn voorganger Barack Obama, die in 2015 de hoogste berg van de VS weer de oorspronkelijke naam Denali gaf, besloot Trump om de officiële naamgeving verder naar zijn hand te zetten.
AP-hoofdredacteur Julie Pace veroordeelt de maatregel van het Witte Huis scherp. “Het is zorgelijk dat de regering-Trump AP straft voor onafhankelijke journalistiek. Het beperken van onze toegang tot het Witte Huis vanwege de inhoud van onze berichtgeving is een directe schending van het Eerste Amendement.” Dit amendement in de Amerikaanse grondwet garandeert de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.
AP benadrukt dat het wereldwijd verslag doet en dat herkenbare geografische namen essentieel zijn voor correcte berichtgeving. Het persbureau heeft daarom besloten om vast te houden aan de benaming Golf van Mexico, maar daarbij te vermelden dat de Amerikaanse regering een andere naam heeft opgelegd.
De impact van Trumps besluit is inmiddels zichtbaar op digitale kaarten. Google Maps in de VS toont de benaming Gulf of America, in lijn met officiële Amerikaanse bronnen. In Mexico blijft de aanduiding Golfo de México gehandhaafd, terwijl in andere landen beide namen naast elkaar worden weergegeven. Apple heeft later op de dag aangekondigd dezelfde wijziging door te voeren in de eigen kaartenapp voor Amerikaanse gebruikers.
Internationaal gezien bestaat er geen centrale instantie die bepaalt hoe geografische gebieden worden genoemd. De Verenigde Naties hebben wel een Groep van Experts over Geografische Namen, maar deze heeft slechts een adviserende rol. In Nederland volgt de Nederlandse Taalunie de richtlijnen voor aardrijkskundige namen. Net als de NOS en uitgeverij Noordhoff, bekend van de Grote Bosatlas, blijft de Taalunie vooralsnog vasthouden aan de naam Golf van Mexico.