“San ey pesa nanga a gezondheidszorg. Het ziekenhuis van Atjoni wordt verwaarloosd. Is het omdat het een project is van de vorige regering”, zegt Stephan Tsang. Hij was zondag een van de sprekers tijdens de online massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij merkt op dat de gezondheidszorg helemaal wordt kapotgeslagen. Tsang meent dat er met betrekking tot de Covid-zorg niets is gedaan om het aantal besmettingen terug te dringen.
Vanaf de eerste uitbraak was het volgens Tsang al bekend dat de druk op de Intensive Care Unit verminderd moest worden en ook dat er op een gegeven moment niet genoeg deskundig personeel zou zijn om deze afdeling te bemensen. De NDP-parlementariër zegt dat de regering door haar handelen juist helpt de zorg verder neerwaarts te brengen. Als voorbeeld noemt Tsang de huisartsenposten (HAPS) in de districten die gesloten zijn zonder een alternatief voor de mensen. Op de HAPS waren veel Cubaanse medici en verpleegkundigen werkzaam.
“Ondertussen zijn vele artsen en verpleegkundigen vertrokken naar het buitenland. Tot overmaat van ramp zijn alle Cubaanse artsen weggestuurd met de smoes dat er een grote schuld was achtergelaten door de vorige regering. Het is de zoveelste leugen. Want de schuld van USD 2.250.300 is opgebouwd in de periode april 2020 tot en met augustus 2021. Ie ta Legedeh!” zegt Tsang.
Geen Covid-plan
Tsang merkt op dat zijn partij tevergeefs anderhalf jaar lang in het parlement heeft gevraagd naar data en statistieken, naar het beleid, naar een plan. “Het lijkt erop dat die er nooit zijn geweest, want er was ook helemaal geen 300 dagen-plan. Ondertussen vernemen we dat er anderhalf jaar lang helemaal geen Covid-plan was, want de president heeft pas enkele dagen terug opdracht gegeven aan de stakeholders om een Covid-crisisplan op te stellen.” Opmerkelijk voor Tsang is, dat president Santokhi geen opdracht heeft gegeven aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid om een Covid-crisisplan op te stellen.
Zigzagbeleid
Volgens Tsang voert de regering een ‘zigzagbeleid’ om de COVID-19-pandemie het hoofd te bieden. Hij merkt op dat het tot op heden onduidelijk is of de verschillende lockdowns die zijn ingesteld hebben gewerkt. “Dan is er total lockdown, dan wordt die teruggedraaid. Dan mogen winkels niet open, dan weer wel. Dan komt hij met creatieve lockdowns, we hebben weekend-lockdowns gehad, zaterdag- lockdowns, daarna total lockdown om de ene dag. In ieder geval zien we nu feestdag-lockdowns.”
Tsang vraagt zich af hoe het zit met de reguliere zorg. “De druk op de reguliere zorg is er niet minder op geworden en toch worden de Cubaanse artsen weggestuurd. HAPS gesloten. BAZO-kaarten worden ingetrokken. COVID-steun wordt stopgezet. Grote problemen bij de nierdialyse”, somt hij enkele problemen op. Volgens hem lijkt het er op dat alles van de vorige regering moet worden stopgezet. “Ik hoop het niet, want dan zou je denken dat de minister rancuneus bezig is.”
Geen evaluatierapporten
Tot de dag van vandaag hebben we geen evaluatierapporten van de lockdowns gehad, stelt Tsang. “Regering, u moet ophouden met experimenteren met het volk.” Hij haalt aan dat hoewel het volk al anderhalf jaar lang niet meer op straat mag, er wel feest gevierd wordt in het paleis en dat de Covid-maatregelen blijkbaar niet gelden voor familie en vrienden. Hij vraagt zich af hoe men wil dat de samenleving de maatregelen volgt. Ook over het vaccinatiebeleid van de regering is Tsang niet tevreden. Hij hoopt dat er nu wel een vaccinatieplan is om de target te halen, en uit tegelijkertijd zijn misnoegen over het dwingen tot vaccinatie.
Het Covid-dodental blijft maar stijgen, maar de grenzen met Nederland blijven gewoon open, terwijl er hier een besmettelijkere deltavariant is opgedoken stelt Tsang. “Hij vraagt zich af of we deze nieuwe variant ook weer gaan importeren. Als de minister van Volksgezondheid de verantwoordelijkheid naar de samenleving toe schuift, vraagt Tsang zich af waarom er eigenlijk nog lockdowns, maatregelen en een minister van Volksgezondheid nodig zijn.