Suriname moet ongeveer 20 wetsproducten onder de hamer van de Nationale Assemblee krijgen, willen ze een goede score hebben bij de volgende evaluatie van de Caribbean Financial Action Task Force (CFTAF). Als Suriname deze twintig wetten over moneylaundering niet in orde heeft, riskeert Suriname geblacklist te worden.
Stephen Tsang, NDP lid in de Nationale Assemblee, vroeg donderdag tijdens de vergadering naar een tijdsplanning van deze wetten en wanneer deze behandeld zullen worden. “Wanneer zal de regering deze wetsproducten naar de DNA sturen zodat we hier kunnen plannen hoe we de deadline in december kunnen halen”, zo vroeg Tsang zich af.
Hij zegt het schandalig te vinden dat er nog niks naar DNA is gestuurd terwijl er al een nationaal strategisch plan bestaat sinds 2021. “Als we minimaal 17 wetsproducten in zes maanden moeten doen, wil dat zeggen dat we minimaal 3 wetten per maand moeten behandelen, en dus 1 wet per week behandeld en goedgekeurd moet worden”, zegt Tsang. Voor hem lijkt het er op dat de regering geen idee heeft wanneer zij de wetsproducten eindelijk zal sturen voor behandeling en goedkeuring. “Ik houd mijn hart vast want dit is kenmerkend voor het gebrek aan competentie en een falend beleid.”
Tsang voert verder aan dat de regering prioriteit moet geven aan deze zaken om te voorkomen dat Suriname in de problemen komt. “Dan is het game over voor onze economie.” Hij drukt de regering op het hart om de wetsproducten zo snel mogelijk te sturen en hoopt dat de rest van het parlement dit ook gaat eisen bij de regering.
De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, reageerde op heet relaas van Tsang. Hij gaf aan dat er een lijst is gedeeld met de wetten die prioriteit genieten. “Het is de bedoeling dat uw college volgende week hierover gaat discussiëren in het parlement om de bespreking van deze wetten af te stemmen met uw college’s”, aldus Amoksi zijn antwoord op Tsang.
Op dit moment voldoet het land aan 14 van de 40 aanbevelingen van de CFATF, wat onvoldoende is. Voor dit jaar zijn re-ratings aangevraagd, maar dit is nog niet genoeg om een betere score te halen. Suriname moet een aantal wetten aannemen om de aanbevelingen succesvol af te sluiten. Dit is essentieel om het land beter te positioneren in het internationale betalingsverkeer en in de strijd tegen criminaliteit. Wetten die momenteel in voorbereiding zijn, worden snel afgerond en doorgestuurd. Gezien het tijdsplan om de evaluatie af te ronden, moeten de betrokken instituten haast maken. Anders kan het land een negatief resultaat krijgen. De president had bij de laatste update ook gevraagd naar tijdsplanning.
Suriname bevindt zich momenteel in de vierde evaluatieronde en heeft tot november 2025 de tijd om deze ronde af te maken en de tekortkomingen aan te pakken. Na november 2025 begint de vijfde evaluatieronde. NAMLAC bereidt zich voor op de halfjaarlijkse plenaire vergadering van de CFATF in juli 2024. Aan deze vergadering nemen verschillende stakeholders deel, waaronder de Centrale Bank van Suriname, het Openbaar Ministerie en het Korps Politie Suriname. Dit team zal de belangen van Suriname in de vergadering verdedigen.