2022 was voor de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) een turbulent jaar. Zo blikt SVB-voorzitter John Krishnadath terug. Onoprechtheid en verschillende rechtszaken zijn de SVB-voorman het meest bijgebleven.
Hij verwijst naar “allerlei valse aantijgingen” aan het adres van het bestuur dat als gevolg daarvan opgegeven moment een punt achter zijn zittingstermijn wilde zetten. Deze keuze werd naar zeggen van de voorman echter niet door de Wereldvoetbalbond (FIFA) en Concacaf geaccepteerd. “Zij kwamen naar Suriname om zaken recht te trekken. Ik denk dat het een groot dieptepunt is en iets zegt over onze volwassenheid.”
Krishnadath meent dat wat hij al vaker beweerde in FIFA -en Concacaf verband is uitgekomen. Namelijk dat de plots vrijgemaakte FIFA-gelden door velen in de regio eerder als een vloek dan een zegen is ervaren. “Spanningen als gevolg van denkbeelden over hoe deze gelden te besteden en te verantwoorden verschilden met hetgeen de FIFA op papier stelde.”
Uitdagingen
Behalve bovengenoemde kampte de voetbalorganisatie ook met andere uitdagingen, waaronder het wederom opstarten van een competitie. “Clubs zaten op enkele na financieel geheel aan de grond. Het is ons gelukt de competitie te starten en draaiende te houden middels een zogenaamde match fee te introduceren, waarbij elke club de tegenwaarde van 500 USD ontving voor elke wedstrijd die er werd gespeeld.”
De voorman legt uit dat zijn bestuur de FIFA-finance department “met de nodige argumenten” zover heeft gekregen om “zij het eenmalig, een dergelijk verzoek goed te keuren. Ik denk dat dit als een hoogtepunt gezien kan worden.” Met deze match fee zijn naar zeggen van Krishnadath twee dingen bereikt. Namelijk dat de meeste clubs voort konden “en anderzijds geeft het ons nu een beeld wat een club in een competitiejaar minimaal aan financiën nodig heeft om te gedijen.”
Krishnadath benadrukt dat de SVB en haar leden het totale voetbalwezen in Suriname financiert. Hetzelfde geldt voor deelname aan internationaal voetbal. “Hoe SVB dat doet laat iedereen koud, want de simpele geest denkt dat het gewoon met behulp van de FIFA middelen gaat.” De SVB-preses verduidelijkt dat laatstgenoemde niet het geval is. De FIFA-middelen zijn door het mondiaal orgaan geoormerkte gelden. “Dit is aan dovemans oren gericht. Het is jammer dat ik het zo moet zeggen, maar na al die jaren erover uitleggen kan ik het niet anders formuleren.”
De doelstellingen zoals die waren vastgelegd in het strategisch plan zijn volgens de SVB-topman niet verwezenlijkt. “Het kan ook niet anders als je twee jaren vanwege een pandemie de boel moest stilleggen.”
Toekomst Natio
Ontdekken en ontwikkelen van talent verliep lokaal niet zo best. De oorzaak hiervoor was het niet draaien van competities. Volgens Krishnadath begon de SVB vrijwel met alles opnieuw “en talent moet groeien en consistent zijn om gezien te worden.”
Voor wat betreft de diaspora is de voetbalorganisatie bezig met het rekruteren van spelers, die ervoor moeten zorg dragen dat Suriname in 2026 het WK haalt. Dit proces loopt volgens Krishnadath goed. “Afhankelijk van de coach zullen wij in 2023 misschien kennismaken met enkele nieuwe aanwinsten”, belooft hij.
Sinds het vertrek van Stanley Menzo in augustus trad Aron Winter tijdens de september FIFA-window aan als interim-bondscoach. Assistent coach Roberto Gödeken had de vorige maand tijdens een vriendschappelijke ontmoeting tegen Frans-Guyana en het ABCS-toernooi de leiding over een groep bestaande uit lokale internationals. Er zouden al geruime tijd gesprekken gaande zijn met Winter, maar zonder succes. Op de vraag wanneer er duidelijkheid in deze kwestie komt? reageert Krishnadath kort; “ik zou zeggen wacht maar af.”
De aanstelling van een nieuwe bondscoach zal spoedig moeten plaatsvinden met het oog op de laatste Concacaf Nations League A ontmoeting tegen Mexico maart volgend jaar. Verder staat voor Natio op agenda kwalificatie voor deelname aan de Concacaf Gold Cup van 24 juni-16 juli in de Verenigde Staten van Amerika.
Vooruitzicht 2023
De SVB-baas erkent dat het veel beter kan, maar veel hangt af van de beschikbare expertise, voorzieningen, middelen en wil om planmatig vooruitgang te boeken. “Op elk vlak ontbreekt er wel wat en heb je te roeien met de riemen die je hebt wil je je doelen halen.”
Het nieuwe jaar wordt voor de SVB “heel hard werken.” Naar zeggen van het bestuurslid start in 2023 een nieuwe FIFA-cyclus wat voor de SVB met zich meebrengt “het formuleren van een nieuw strategisch plan (2023-2026), een nieuw FIFA-contract of agreed objectives (2023-2026) afgestemd op de nieuwe of bijgestelde FIFA-doelstellingen.” Verder staan op programma het formeleren van nieuwe statuten. Speciaal hiervoor zullen er nieuwe werkgroepen worden ingesteld.
“Wij hebben het dan nog niet gehad over de lokale opleidingen en lokale competities die er afgewerkt moeten worden, inclusief een duurzame vrouwencompetitie die landelijk gespreid is.” De voetbalorganisatie moet binnen twaalf maanden een aantal clubs gereed hebben om in een prof league te kunnen opereren. Dit project is voor de SVB het belangrijkste wat in het nieuwe jaar moet worden verwezenlijkt. “Het schept werkgelegenheid en kan volgens onze calculatie op korte termijn winstgevend zijn.”
Krishnadath meent dat zolang er geen profcompetitie is “de nationale selectie afhankelijk zal zijn van spelers uit de diaspora die deel uitmaken van het internationaal profvoetbal circuit.” De SVB-preses benadrukt dat zonder een prof league het voor Suriname ook afgelopen zal zijn voor wat betreft deelname aan internationaal clubvoetbal “zoals de Concacaf dat nu kent.”
Over de bouw van het nieuwe stadion zegt Krishnadath dat dit plan overeind blijft, “omdat het een must is. We zien wel hoe die belofte wordt ingevuld door de staat.”
Het verwezenlijken van bovengenoemde doelen zal volgens Krishnadath afhangen van de instelling van onder andere de SVB-leden en de gehele Surinaamse samenleving. “Als wij ons in Suriname positief opstellen lukt ons alles en is geen uitdaging te veel en dat geldt niet allen voor de SVB, maar voor alles in ons land.”