“Het wordt een heel uitdagende schooljaar voor leerkrachten en ouders”, zegt Marcellino Nerkust, voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). Hij geeft aan dat de slechte economische situatie van het land het bijzonder moeilijk zal maken voor de ouders om dagelijks hun kinderen naar school te sturen.
Volgens de voorzitter moeten ouders tegenwoordig meer dan één baan hebben om te kunnen overleven en de kinderen naar school te sturen. Hierdoor krijgen de verzorgrs zelfs onvoldoende tijd om met de kinderen door te brengen. Er is dan weinig tot geen controle thuis. De minderjarigen zijn eerder met hun mobiel bezig te zijn, dan met de boeken en schriften om huiswerk te maken, vermoedt Nerkust.
Ook van de leerkrachten verwacht de FOLS-voorzitter een uitdagend schooljaar. “Straks komen voor de leerkrachten verschillende leerlingen te zitten, waarvan zij niet weten waar de leerlingen staan.” De onderwijsgevenden moeten dan rekening houden met al de leerlingen. Vooral leerjaar 9 en 10 zullen heel veel vergen van de leerkrachten, want de pupillen zijn gewoon doorgestroomd en de leerkrachten weten niet welke leerstof zij beheersen en welke niet. De onderwijzers moeten dan bij elke leerling zelf nagaan wat zij beheersen en wat niet.
Ernie Warno, woordvoerder van Syndicaat voor Onderwijsgevenden in Suriname (SOS), verwacht ook een zwaar jaar voor de leerkrachten en ouders. Zij verwacht dat met al de verhogingen het bijzonder hard voor de ouders wordt om hun kroost naar school te sturen. “Elke ouder wil een betere toekomst voor het kind, dus de ouders gaan er alles aan doen om de kinderen naar school te sturen.” Het is nu aan de leerkrachten om er het beste van te maken en de leerlingen te stimuleren om keihard hun best te doen.
Warno is kritisch over het doorstroombeleid van het Minowc. Zij zegt dat de klassen van de meeste mulo- en middelbarescholen hierdoor uit 30 of meer leerlingen zal bestaan. Volgens haar hebben niet alle leerlingen die geslaagd zijn van de muloscholen een plek op een VOS-school gevonden. Het examen en de normering heel soepel was waardoor heel veel scholieren zijn geslaagd. “Ik weet echt niet wat het ministerie wil bereiken met al die versoepelingen. Het is niet goed voor de toekomst van de leerling.”
De leerkracht moet in het komend schooljaar gaan puzzelen over hoe de leerlingen zo goed en efficiënt mogelijk te begeleiden. De leerkrachten zaten vorig schooljaar met een hoop vragen en deze vragen zijn nog steeds niet beantwoord, meent Warno. “Wat zal er gebeuren met C-richting op de muloscholen? Is er een vervolgtraject voor deze richting? Wat zal er gebeuren met de leerlingen van leerjaar 10? Waar gaan ze naartoe na leerjaar 10? Dat zijn maar enkele vragen, die nog steeds niet zijn beantwoord door het ministerie.”