De Caricom Private Sector Organization (CPSO) heeft tijdens het 16e Business Forum of the Greater Caribbean de focus gelegd op het bespreken van zowel de uitdagingen als de kansen voor de private sector in de regio.
Dit forum, dat plaatsvond als onderdeel van de ACS Ministerial Council, bracht vooraanstaande leiders en experts samen om strategieën te bespreken die de groei en ontwikkeling van bedrijven in het Caribisch gebied kunnen bevorderen. Warsha Sardjoe, vertegenwoordiger van het uitvoerend comité van de CPSO en tevens CEO van Rudisa NV, heeft in een keynote toespraak mechanismen besproken die de regionale bedrijfsontwikkeling in het grote Caribische gebied moeten ondersteunen.
CPSO is een aangesloten instelling van de Caricom die tijdens de 41e Caricom-staatshoofdenvergadering in oktober 2020 formeel is aangewezen. Het mandaat van de CPSO fungeert als brug tussen de particuliere sector en de Caricom-instellingen om het ondernemingsklimaat te verbeteren. Sardjoe benadrukt de cruciale rol van het verbeteren van connectiviteit en het bevorderen van duurzame groei en productiviteit bij het zakendoen. “We moeten de private sector mobiliseren en aanmoedigen om actief bij te dragen aan de volledige implementatie van de Caricom Single Market and Economy (CSME)”, aldus de CPSO-vertegenwoordiger. Dit betekent dat zowel grote als kleine bedrijven betrokken moeten zijn bij het versterken van de economische structuur van onze regio.
De CPSO pleit voor strategische partnerschapsoplossingen en innovatieve benaderingen om deze uitdagingen aan te pakken. Als het groter Caribisch gebied een enkele economie zou zijn, zou het de achtste grootste ter wereld zijn. Hoewel er enorme mogelijkheden zijn om te benutten, is het niveau van de interne handel binnen het groter Caribisch gebied nog steeds relatief laag.
“We moeten investeren in de ontwikkeling van vaardigheden van regionale arbeiders en het verminderen van handelsbarrières om zo de groei van de private sector te stimuleren”, voegt Sardjoe toe. Ze noemt daarbij de uitdaging van complexe regels en voorschriften om binnen het Caribisch gebied te navigeren. De inconsistentie van de regels zorgt voor uitdagingen voor bedrijven. Zij zegt echter positief te blijven, omdat veel Caribische landen actief betrokken zijn bij hervormingsinspanningen om procedures en bureaucratische hindernissen te vereenvoudigen. “Door te focussen op grotere zelfvoorziening in sleutelsectoren kan de regio veerkrachtiger worden tegen externe schokken. Investeringen in de landbouw, lokale productie en hernieuwbare energie helpen.”