Gemak dient de mens zegt men altijd, maar soms is juist gemak niet de oplossing. Dat is wat Nicole Pawirodirjo althans heeft ervaren in haar zoektocht naar kwalitatieve menstruatie producten. “Uit eigen ervaring en soms een overgevoelige huid kun je als vrouw niet alle producten die er op de markt zijn gebruiken. En als je die eindelijk had, dan waren de prijzen zodanig dat het bijna niet rendabel leek”.
Pawirodirjo legt uit hoe zij uiteindelijk is gekomen op het idee voor haar eigen bedrijf Uma Care. Sinds de officiële lancering in februari is ze echt actief met het bieden van alternatieve menstruatie producten voor de Surinaamse vrouw en om het zo toegankelijk mogelijk te maken.
De producten die zij aanbiedt zijn niet alleen eco-vriendelijk, maar ook budgetvriendelijk. Haar herbruikbare menstruatie pads en menstruatie cups zijn op lange termijn een goede investering. “Bij goed gebruik en schoonmaak van je cup of pad, kun je deze zeker drie jaar lang hergebruiken”, vertelt Pawirodirjo trots en is blij met de interesse getoond in haar hygiëne producten.
De herbruikbare pads zijn gemaakt van bamboevezel en hebben aan de onderkant een laag die niet doorlekt. “Het is zeker comfortabel te noemen, al moet ik het zelf zeggen en is zeker een alternatief voor vele vrouwen net als ik, die niet alle producten kan gebruiken”, zegt de onderneemster trots. Ze onderkent dat soms niet eenieder comfortabel is om hun eigen pads aan te raken en te wassen, maar het is iets dat van jou is. “We gaan eraan moeten wennen, want uiteindelijk is het deel van je.”
Instructies hoe je de cups en pads het best kan schoonhouden en gebruiken geeft zij mee bij elke aankoop. “Op onze bestellingen geven we een QR-code mee, deze kun je scannen en dan krijg je alle informatie hoe je onze producten kan schoonmaken. Soms hebben klanten extra hulp nodig en dan begeleiden we deze graag”, vertelt Pawirodirjo.
Naast het toegankelijk maken van de producten streeft Pawirodirjo er ook naar om vrouwen bewuster te maken over hun lichaam en alle hygiëne die daarbij hoort. “Sommige dingen moeten we gewoon kunnen bespreken, zoals waarom je zo hormonaal bent tijdens je periode of waarom je in je 20ste minder klachten hebt en juist op latere leeftijd meer pijnen ervaart”, geeft Pawirodirjo als voorbeeld mee. Ook het gebruiken van de juiste producten voor de hygiëne zijn zaken die besproken en onderzocht moeten worden.
“Ik zou graag willen werken met specialisten of artsen tijdens een infosessie, over hoe ons lichaam eigenlijk werkt en wat we er allemaal aan kunnen doen om deze niet alleen te onderhouden, maar hoe we deze het best kunnen schoonhouden”, zegt Pawirodirjo enthousiast. Gebruik maken van de verschillende sociale mediakanalen om hierover bewustwording te vergroten is haar volgende stap.