De lidbonden van vakcentrales C-47 en COL, samen met de veiligheids- en gezondheidsbonden, hebben zich verenigd om een strategie te ontwikkelen om hun ongenoegen te uiten over de recent ingevoerde btw-verhogingen.
Tijdens een persconferentie op 1 november werden de besturen van de diverse lidbonden uitgenodigd om op vrijdag 3 november van gedachten te wisselen in het CLO-gebouw. Dayanand Dwarka, hoofdbestuurslid van de Progressieve Vakcentrale C-47, geeft aan dat de gezamenlijke vakbeweging er alles aan heeft gedaan om chaos te voorkomen. “We hebben voortdurend ingezet op dialoog en overleg om te voorkomen dat er onrust ontstaat in de samenleving. De regering heeft al onze voorstellen van tafel geveegd”, aldus de vakbondsman. Hij benadrukt dat er tegen onrecht gestreden moet worden.
Dwarka merkt op dat de vakorganisaties tijdens verschillende bijeenkomsten de regering hebben gevraagd om in te stemmen met wat de vakbeweging beschouwt als minimaal rechtvaardig. “We hebben gevraagd om de btw-verhogingen op brandstof en nutsvoorzieningen te heroverwegen. Als tijdelijke oplossing hebben we gevraagd serieus te kijken naar al onze voorstellen.” De vakbondsleider heeft opdracht gegeven aan alle lidbonden die aanwezig waren in het CLO-gebouw om hun achterban te informeren en te mobiliseren. Ook de bonden die niet aanwezig waren, zijn uitgenodigd om het “algemeen belang” te dienen. “Wij zijn voorbereid op een hardnekkige strijd, maar we zijn vastberaden om tot het bittere eind te strijden”, benadrukt Dwarka. Hij geeft aan dat de vakbeweging te maken heeft mensen die hardhorend zijn, doelend op de regering. “Den no wan arki, dan moeten ze het voelen. Paraat, paraat, bereiden jullie je voor op een lange strijd.”
Hugo Blanker, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (COL), merkt op dat de president op 2 november tijdens de onthulling van het standbeeld van Anton de Kom op de universiteit mooie woorden sprak over de strijd van de verzetsheld. “Diezelfde president noemt ons vanuit de vakbeweging terroristen.” Blanker is niet te spreken over de autoritaire wijze waarop de regering handelt. “Santokhi, het land behoort niet alleen jou toe, het land is van ons allemaal.” Hij roept alle vakbondsleiders op om samen te werken. C-47-voorzitter Robby Berenstein heeft in zijn toespraak gesproken in termen van een strijd tegen gevestigde belangen. “We moeten vechten tegen fundamenteel onrecht. Waar worden de zware lasten gelegd en door wie worden ze gedragen?”, aldus Berenstein. Hij benadrukt dat gewone mensen het slachtoffer worden van het beleid van de regering, terwijl de rijken rijker worden.
Revelino Eijk, secretaris van de Surinaamse Politiebond (SPB), stelt dat de situatie in het land alleen maar erger wordt. “De regering treft maatregelen die de hele samenleving treffen. We zijn verplicht om te reageren op de oproep van de collectieve vakbeweging. We gaan nu onze leden informeren en draagvlak creëren om de actie van de vakbeweging te ondersteunen.” Hij benadrukt dat de werkwijze van de regering bekend is. “De regering Santokhi heeft een niet benijdenswaardige werkwijze. Ze komt afspraken structureel en onomwonden niet na. Ze komt altijd met scenario’s”, stelt de politiehoofdinspecteur scherp. De bonden zullen nu mobiliseren en zullen op een nog te bepalen locatie op woensdag collectief samenkomen om een signaal aan de regering af te geven.