Tijdens een spoedberaad hebben de vakbonden van de Anton de Kom Universiteit besloten niet langer te wachten op de gelden die hun toekomen. “We gaan het geld zelf halen,” riep een van de bondsleden, waarop de overige leden unaniem instemden. Het gaat om een loonsverhoging van 20 procent, die in januari uitbetaald had moeten worden. Daarnaast is de beloofde koopkrachtversterking nog niet verwerkt in de salarissen.
“We willen niet langer wachten, want we komen niet uit,” aldus Hugo Blanker, voorzitter van de vakbonden van ADEK. Hij gaf aan dat er communicatie is geweest met de regering. Afgelopen woensdag diende de bond een petitie in bij vicepresident Ronnie Brunswijk. “Ons werd toen beloofd dat we diezelfde dag nog een brief zouden ontvangen en dat de gelden deze week geregeld zouden worden door de waarnemend minister van Financiën. Maar tot op heden is er niets gebeurd.”
De vakbonden hebben daarom besloten om morgen, woensdag, opnieuw naar de vicepresident te gaan om druk uit te oefenen op de regering. “Afspraken moeten worden nagekomen,” benadrukte Blanker. Hij zegt het jammer te vinden dat de regering zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden. Desondanks complimenteerde hij de vicepresident zijn aanpak vorige week woensdag. “Hij heeft ter plekke de ad interim gebeld en mochten we het een en ander voorhouden. Er werd ons beloofd dat er dezelfde nog een brief gestuurd zou worden. Er wordt ook aangegeven dat zaken deze week nog in orde gemaakt zal worden”, zegt Blanker.
Romana Emanuels, bestuurslid van de vakbond zegt dat op basis van de gemaakte afspraken de werknemers tot bijna volledige normalisatie zijn overgegaan. “Misschien daarom vond de minister dat we geen geld nodig hebben. Nu stoppen we en dan wijzen we dat we het geld wel nodig hebben”, zegt Emanuels. Tijdens hun beraad werden de poorten gebarricadeerd en mochten geen wagens binnen komen, echter lieten de wachters die dispensatie hadden, zijdelings een truck van Kuldipsingh toe, dit ter ergernis van Blanker. “We zullen dan niemand dispensatie geven en moet niemand dan werken”, zei een gebelgde Blanker.