De lidbonden van vakcentrales C-47 en COL, samen met veiligheids- en gezondheidsbonden, kwamen eerder op de dag bijeen in het CLO-gebouw om een krachtig signaal naar de regering te sturen. De vakbeweging heeft zich verenigd om hun ongenoegen te uiten over recent ingevoerde btw-verhogingen en het gevoel van fundamenteel onrecht.
De menigte scandeerde vastberaden dat ze geen speeches meer willen, maar actie. Tijdens de toespraken van diverse vakbondsleiders, die allemaal benadrukten hoe belangrijk collectieve acties zijn, reageerde het publiek met de leus “Weg met Mangre, weg met Miskin, weg met de tjauwminvreters.” Als prikactie werd de weg tijdelijk gebarricadeerd. Morgenochtend om 09.00 uur verzamelen de actievoerders zich bij het Kerkplein en gaan ze naar De Nationale Assemblée.
Dayanand Dwarka, hoofdbestuurslid van de Progressieve Vakcentrale C-47, merkte in zijn toespraak op dat hij vastbesloten is om deze strijd tot het einde te voeren. Volgens hem is de president momenteel geen geschikte gesprekspartner. “De regering moet eerst voldoen aan de eisen van de vakbeweging voordat we weer aan tafel kunnen zitten als gelijkwaardige gesprekspartners. We zullen doorgaan met deze rechtvaardige strijd totdat al onze eisen zijn ingewilligd”, aldus Dwarka. Hij wees erop dat minister Stanley Raghoebarsing met vage verklaringen komt over de noodzaak van de btw-verhogingen. “Dat is geen overtuigend argument. “Ik roep alle vakbondsleiders die hier aanwezig zijn en de moed hebben getoond om de leiding te nemen in deze strijd op om samen te blijven.” Dat was zijn boodschap aan zijn strijdmakkers.
Dwarka benadrukte dat er te lang verdeeldheid was binnen de vakbeweging. “Het is nu tijd voor eenheid.” “We zullen verdeel-en-heers-tactieken niet accepteren.” Hij hoopt dat vakbondsleiders die tot nu toe niet hebben deelgenomen aan de strijd tot inkeer zullen komen. In een korte toespraak memoreerde COL-voorzitter Hugo Blanker wijze woorden van Eddy Bruma. Volgens Blanker is het nu tijd voor harde acties, omdat ze te maken hebben met een onbuigzame regering en een president die zijn beloftes niet nakomt.
Secretaris Revelino Eijk van de Surinaamse Politiebond stelde scherp dat alleen president Chan Santokhi een positieve kijk op de situatie heeft. “Zelfs zijn minister van Financiën ziet duisternis in de tunnel. Misschien kan hij brillen voor ons kopen, zodat ook wij het licht kunnen zien”, aldus de politiehoofdinspecteur. Hij benadrukte dat de politiebond solidair is met de collectieve vakbeweging. “Dit gaat om het nationaal belang. Zelfs politieagenten worden elke dag armer. We hebben te maken met een dove regering en een president die afspraken niet nakomt.”