“Ik weet niet of hij in hoger beroep zal gaan. Ik denk het niet, maar van mij mag hij wel. Hierdoor zal deze kwestie nog meer publiciteit krijgen”, zegt eigenaar Gerard van den Bergh over het vonnis, dat de Nederlandse rechtbank in zijn voordeel heeft geveld in de kwestie over het beruchte boek getiteld: Corruptie op het hoogste niveau – Zaken doen in Suriname.
Dit boek werd uitgebracht door van den Bergh, waarbij op de omslag de foto’s van president Chandrikapersad Santokhi, Vijay Kirpalani en minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij te zien waren. Naar aanleiding hiervan werd er in Nederland een rechtszaak aangespannen door Santokhi en Kirpalani tegen van den Bergh.
Van den Bergh vreesde dat hij opgedragen zou worden om de foto van Santokhi te verwijderen van de omslag, maar dat is niet gebeurd. “Het is een heel goed vonnis, waarbij beide personen zijn veroordeeld in de kosten.” Hij zegt verder dat dit vonnis een grote invloed zal hebben op het journalistiek gebied in Suriname, want journalisten zullen meer vrijheid om te schrijven. “Het belang van schrijven en een vrije mening hebben gaat boven het belang van de president.” Het boek mag dus nu verkocht worden in Nederland en volgens hem mag dat ook in Suriname. “Er is nooit een verbod geweest, dat het niet verkocht mag worden. Er is nooit een gerechtelijk uitspraak geweest dat het niet verkocht mag worden.”
De ondernemer is ervan overtuigd dat de kans heel klein is, dat er een vonnis zal komen van een Surinaamse rechter, dat het vonnis van de Nederlandse rechtbank zal tegenspreken. “Ik denk niet dat een rechter in Suriname dat zal verboden, omdat die dan naar het vonnis in Nederland zal verwijzen. In Nederland en Suriname hebben we vrijwel dezelfde rechten.”
Hij zegt verder dat hij de president in zijn boek niet heeft beschuldigd van corruptie en hij heeft nooit een geschil met hem gehad. Hij heeft juist altijd geprobeerd om met het staatshoofd in overleg te gaan, zodat er een oplossing kan komen. “Ik zoek nog steeds naar openingen om tot hem te praten.” Hij twijfelt om weer met Doskenclub te beginnen in Suriname, want volgens hem moeten eerst goede afspraken gemaakt worden met de regering. “Als ik begin wil ik dan de garantie, dat ik eieren zonder problemen vanuit Europa mag importeren.”