Bestuurskundige Eugène Van der San heeft in gesprek met D-TV Express zijn licht geworpen op het ontslag van Marciano Hellings bij de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS).
Op 29 mei maakte Hellings tijdens een algemene ledenvergadering van de OWOS bekend dat de arbeidsinspectie bezwaar heeft aangetekend tegen het ontslag wegens dringende redenen. Van der San merkt op dat de ontslagcommissie de toetsing moet hebben gedaan. Hij geeft verder aan dat de EBS-directie niet de juiste procedure heeft gevolgd om Hellings te ontslaan.
“Wie is Leo Brunswijk om die man te ontslaan? EBS is geen eigendom van hem. Die man had eerst een verzoek moeten indienen bij Arbeid c.q. de ontslagcommissie. Als hij toestemming had gekregen, dan pas kon hij Hellings ontslaan”, zo reageert de bestuurskundige op een eerdere uitspraak van EBS-directeur Leo Brunswijk dat Hellings geen bondsvoorzitter meer kan zijn bij de OWOS, omdat hij niet meer in dienst is van de Energiebedrijven Suriname.
“Het gaat hier om een parastataal bedrijf, waarbij de overheid ook zeggenschap heeft.” Van der San zegt sarcastisch dat het een mooie grap wordt als de EBS-leiding het bezwaar zal negeren. “De overheid gaat een beslissing van de overheid zelf negeren. De oppervlakkigheid in dit land houdt nooit op en met de dag wordt het erger.”
Van der San onderstreept dat het besluit van de ontslagcommissie als wet gezien mag worden. De ontslagcommissie heeft de taak om de aanvragen van werkgevers om een ontslagvergunning voor de opzegging van de dienstbetrekking met de werknemer te beoordelen. De Arbeidsinspectie, die ook zitting heeft in de commissie, heeft de taak om over de melding van de beëindiging van de dienstbetrekking wegens dringende reden te besluiten of er wel of geen bezwaar bestaat tegen de opgegeven reden(en).