“Het is al voor de derde keer in acht weken dat vandalen opzettelijk de glasvezelverbindingen hebben vernietigd”, zegt Jennis Asraf, PR van Telesur. Al enige tijd kampen mensen in Houttuin en omgeving met internetconnectie issues, doordat vandalisten de kabels aan het vernietigen zijn.
Asraf geeft aan dat het telecombedrijf hier regelmatig last van heeft. “Er zijn mensen die de gemeenschap opzettelijk willen duperen.” Van alle gevallen van vandalisme wordt er aangifte gedaan bij de politie, geeft de PR van Telesur aan. Het kost het bedrijf elke keer geld om de glasvezelreparaties te verrichten. Volgens Asraf hangen de kosten af per geval, maar geeft zij aan dat alle materiaal dat gebruikt moet worden voor de reparatie van de schade, uit het buitenland gehaald moet worden. “In Suriname maken we geen glasvezel”, aldus Asraf.
In 2017 ging Telesur van start met het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP). Dit als onderdeel van de ‘e-Suriname’-visie van Telesur, met als doel het ‘zeker stellen van de digitale toekomst’ – securing the digital future – van Suriname. Daarbij functioneert het landelijk glasvezelnetwerk als ‘strategisch instrument’, waarmee highspeed breedbandinternet kan worden aangeboden.
Met de oplevering van 253 geavanceerde MSAN-kasten werd eind oktober 2018 Fase 1 van het TNBP afgerond. Er werden ruim 55.000 klanten gemigreerd van het tragere oude kopernetwerk naar het supersnelle glasvezelnetwerk.
Daarnaast werden nog eens 35.000 nieuwe klanten aangesloten. Hierbij ging het om ‘Fiber to the Curb’ (FTTC), waarbij vanaf de MSAN-kasten de koperen kabels tot aan de klantaansluitingen tot maximaal 800 meter behouden bleven, zonder (noemenswaardig) verlies van de bandbreedte. Deze MSAN-‘minicentrales’ staan in Groot-Paramaribo, Wanica, Commewijne en Nieuw-Nickerie.
Daarna ging Fase 2 van het TNBP van start, waarbij in 23 nieuwe wijken en landelijke gebieden glasvezelkabels geheel werden doorgetrokken tot aan de klantaansluitingen in huis of het bedrijf – het zogenoemde ‘Fiber to the Home’ (FTTH). Hiermee werden landelijk nog eens 10.000 abonnees aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk van Telesur.
De FTTH-infrastructuur werd tweeledig uitgerold. Eerst werd tijdens de ‘Home Pass’-fase ruim 2.000 kilometer aan glasvezelkabels aangelegd langs huishoudens en bedrijven. Daarna werden zij tijdens de ‘Home Connect’- fase individueel aangesloten via de Access Terminal Boxen (ATB’s), die in de EBS-palen zijn opgehangen. In 2019 werd deze Fase 2 van het TNBP afgerond.
Zowel Telesur en de politie zijn bezig met het identificeren van de vandalen. Wanneer dat is gedaan, zullen de kosten die zijn gemaakt op de veroorzakers verhaald moeten worden.