Wereldwijd zijn Moslims zaterdag begonnen met de vastenperiode. “Dit vasten houdt in zijn basisvorm in, niet eten, niet drinken en geen seksuele gemeenschap hebben van dageraad tot zonsondergang. Echter, de innerlijke vorm van het vasten is belangrijker dan deze uiterlijke zaken, zegt de Koran immers in 2:183”, benadrukt de geestelijke Riaz Ahmadali die verbonden is aan de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV).
“Hieruit blijkt dus het ware doel van het vasten, namelijk dat de gelovige zich dient te trainen om weg te blijven van onder andere slechte woorden en slechte daden. Dat blijkt ook uit een welbekend gezegde van de Profeet Mohammed: “Als iemand de valsheid en dienovereenkomstige daden niet achterwege laat, heeft Allâh er geen behoefte aan dat hij zijn voedsel en drank achterwege laat.”
De Ramadan is ook de maand van liefdadigheid; de gelovigen proberen in deze maand extra steun te verlenen aan behoeftigen. “Ook is het een maand van vergeving, net zoals wij tot Allah bidden dat Hij onze zonden vergeeft, net zo moeten ook wij bereid zijn om vergeving te schenken aan hen, die wellicht iets hebben gedaan naar ons toe, dat we niet prettig hebben gevonden”, zegt de
geestelijke.
Doorgaans wordt het vasten dagelijks met gebed afgesloten in de moskee met medegelovigen. Echter, daarbij is voorzichtigheid geboden. “Wat betreft de COVID-19-maatregelen hebben wij als organisatie aan onze leden/ afdelingen geadviseerd om niet te ontvasten in de moskeeën. Het beste is dat de mensen thuis met hun gezin ontvasten”, zegt Yazeen Moenne, secretaris van de SIV. “Ook hebben we de leden doorgegeven om een vaste moskee te bezoeken en niet te reizen van de ene naar de andere moskee. Zo kunnen we zaken beperkt houden, mochten zich besmettingen voordoen”, voegt Ahmadali eraan toe.
Het is ook gebruikelijk dat gelovigen op bedevaart gaan naar Mekka. Maar het is nog niet bekend of er dit jaar afgevaardigden uit Suriname deelnemen. “Wat betreft de bedevaart kunnen wij als de SIV nog niks aangeven. Wij hebben ook geen informatie of de bedevaart dit jaar wel toegankelijk zal zijn voor buitenlanders”, zegt Ahmadali.
De Ramadan start elk jaar ongeveer 10 dagen eerder dan het jaar ervoor, omdat de Islamitische kalender uitgaat van een maankalender, die ongeveer 10 dagen korter is dan onze welbekende zonnekalender. De reden dat de maand Ramadan – de negende maand van de Islamkalender – door Allah is gekozen voor het vasten is, omdat de eerste openbaring van de Koran aan de Profeet Mohammed in deze maand plaatsvond. Dit wordt herdacht in de Lailatul Qadr, een gezegende nacht die voorkomt in de laatste tien nachten van de Ramadan, vertelt Ahmadali.
President Chandrikapersad Santokhi heeft aan de vooravond van Ramadan de gelovigen gevraagd om degenen die het moeilijk hebben in deze periode, door de oorlog in Oekraïne, degenen die ontheemd zijn door wateroverlast en slachtoffers van de Covidpandemie, te gedenken in het gebed. “De kracht van gebed kan ons helpen in deze moeilijke tijd”, zegt de president. Ramadan is een symbool voor reflectie en spiritualiteit, zei het staatshoofd in zijn toespraak. “Ik geloof er heilig in dat Ramadan de mensen dichter bij elkaar brengt. Wat Ramadan ook heeft, is solidariteit met de noodlijdende mens.” Verder heeft de president de niet-gelovigen opgeroepen om “onze moslim broeders en zusters alle ruimte te bieden om ongestoord te vasten. “Zo heeft u goede daden verrichten ook ter hand geholpen,” motiveert president Santokhi.
De vastenmaand wordt afgesloten met het zogenoemde Suikerfeest, Ied Ul Adha.