Het Vaticaan heeft recentelijk een verklaring uitgegeven waarin het zijn standpunt verduidelijkt over kwesties als geslachtsverandering, draagmoederschap, abortus en euthanasie, die volgens de kerk in strijd zijn met de menselijke waardigheid en Gods plan voor het menselijk leven.
De verklaring, getiteld ‘Dignitas Infinita’, benadrukt de intrinsieke en absolute aard van de menselijke waardigheid volgens de katholieke leer. In ‘Dignitas Infinita’, een document van 27 pagina’s waaraan vijf jaar is gewerkt door de congregatie voor de geloofsleer, wordt gesteld dat de mens geschapen is naar Gods beeld als man en vrouw, met onveranderlijke biologische verschillen.
Het Vaticaan benadrukt dat deze visie op menselijke waardigheid geldt onder alle omstandigheden en dat de moderne interpretaties die rechten ontlenen aan een verkeerd begrip van persoonlijke waardigheid, zoals euthanasie en zelfdoding, worden afgewezen.
Een van de meest opvallende afwijzingen in de verklaring is die van de gendertheorie, die stelt dat gender complexer en vloeiender is dan traditionele man-vrouw verschillen. ‘Dignitas Infinita’ beschouwt deze theorie als een toegeving aan menselijke neigingen om zichzelf tot goden te maken, wat in strijd is met de ware God van liefde zoals geopenbaard in het evangelie.
Paus Franciscus heeft de verklaring vorige maand goedgekeurd na ingrijpende wijzigingen. Hierbij zijn ook armoede, migrantensituaties, geweld tegen vrouwen, mensensmokkel en oorlog veroordeeld als schendingen van de menselijke waardigheid, aldus kardinaal Victor Manuel Fernandez, een liberale geestelijke en een vertrouweling van de paus.
Daarnaast keurt het Vaticaan de criminalisering van homoseksualiteit af. Dit werd vier maanden geleden benadrukt toen paus Franciscus onder strenge voorwaarden toestemming gaf voor het zegenen van homoseksuele stellen door priesters.
De paus maakt echter duidelijk dat deze zegen niet gelijkstaat aan een kerkelijk huwelijk, dat volgens de kerk voorbehouden is aan verbintenissen tussen man en vrouw. De uitspraken van de paus hebben echter ook kritiek opgeleverd van conservatieve bisschoppen, die hun ongenoegen hebben geuit over bepaalde standpunten binnen de verklaring ‘Dignitas Infinita’.