Judo grootmeester ‘Shihan’ Meda Kommies ziet veel talent in de nieuwe lichting judoka’s van de Judoclub Christoforus Internaat. “De ervaring leert dat er veel talent zit onder de jongeren van het Christoforus Internaat.
Ook de groep van dit jaar is veelbelovend. Net als in de voorgaande lichtingen zullen ook uit deze groep enkele judoka’s doorbreken naar wedstrijd niveau,” aldus Kommies donderdag in een gesprek met Key News Suriname.
Kommies moet de enthousiaste jongens en meisjes in de leeftijdsklasse 12 tot 20 jaar oud, regelmatig tot kalmte manen. De VOJ- en VOS– leerlingen moeten nog wennen aan de focus en de strikte discipline die in de dojo vereist is. De traditionele ritsu-rei, de staande buiging bij het opkomen en verlaten van de mat, moet bovendien goed worden geoefend. Wie binnen komt met “Goedemiddag meester,” wordt vriendelijk teruggestuurd en krijgt de kans om het op de juiste manier te doen.
Elke binnenkomer dient voor het betreden van de trainingsruimte een diepe buiging te maken naar Japans gebruik. Dat moet opnieuw gebeuren voor het stappen op de mat. De pupil nadert de sensei en begroet hem met dezelfde buiging. Indien hij geassisteerd wordt door een gevorderde leerling, ook die een aparte buiging. Pas dan wordt de pupil toegelaten tot de training. De groet wordt elke keer weer uitgebracht bij het verlaten en terugkeren op de mat, maar dan hoeft dat niet meer bij de trainer of diens assistent.
JUDO ALS LEVENSLES
“Naast het onderwijzen van een sport leren we de kinderen via judo ook zelfbeheersing, respect en discipline. Bovendien is judo effectief voor zelfverdediging,” voegt de oprichter toe, die 15 jaar geleden begon met het opvangen en trainen van kinderen uit het binnenland.
Het Christoforus Internaat aan de Prinsessestraat biedt onderdak en begeleiding aan kinderen en jongeren uit afgelegen gebieden in Suriname. Het internaat biedt niet alleen huisvesting, maar ook begeleiding en ondersteuning in de ontwikkeling van de leerlingen, zowel op onderwijs als sociaal vlak.
Kommies beschouwt het als een aangename uitdaging om hen te vormen volgens de universele gedragscode, gebaseerd op de kernwaarden van
judo en de Japanse cultuur van respect en discipline.
DE JUDO CODE
De waarden van deze “Judo Code” zijn wereldwijd erkend en worden in veel dojo’s onderwezen. Ze omvatten:
– Respect (Sonkei) – Respect voor de dojo, de sensei (leraar), mede judoka’s en jezelf.
– Vriendelijkheid (Shinsetsu) – Vriendelijk en behulpzaam zijn voor anderen, zowel binnen als buiten de dojo.
– Eerlijkheid (Seijitsu) – Altijd eerlijk zijn, zowel tijdens de training als in het dagelijks leven.
– Bescheidenheid (Kenkyo)– Erkenning dat er altijd ruimte is voor verbetering en leren.
– Zelfbeheersing (Jisei) – Beheersen van emoties en tonen van discipline.
– Moed (Yuuki) – Angst onder ogen zien, zowel op als buiten de mat. –
– Eer (Meiyo) – Gedragen met integriteit en trouw blijven aan je waarden.
– Vriendschap (Yūjō) – Het opbouwen van sterke, ondersteunende relaties binnen de judo-gemeenschap.
Deze waarden zijn niet alleen van toepassing op de mat, maar dienen ook als leidraad voor judoka’s in het dagelijks leven. Voor de jongeren die lange tijd ver van huis zijn in het internaat, zijn deze principes belangrijke steunpilaren. Ondanks alles zit de motivatie er dik in. Zelfs als ze geen judogi (judopak) kunnen kopen, drukt dat de pret niet. Ze blijven even enthousiast en hard trainen. Kommies hoopt vroeg of laat een degelijke sponsor te vinden die deze kinderen wil ondersteunen. Tot dan roeien ze met de riemen die ze hebben.
JUDO EN SCHOOLPRESTATIES
Kommies is ervan overtuigd dat judo een discipline is die zorgt voor een gezonde balans tussen lichaam en geest. Bovendien komt het ook de schoolprestaties van de scholieren ten goede. “Judo leert je om in kalmte en onder stress snel en oplossingsgericht te denken, door te zetten en in jezelf te geloven,” aldus Kommies. Volgens hem zijn dat belangrijke dingen die elke student nodig heeft.
BASISTECHNIEKEN EN SPARREN
Na ongeveer vier weken hebben de pupillen al kennisgemaakt met enkele basistechnieken. Een daarvan is de houdgreep, of osae-komi-waza, waarbij een judoka zijn tegenstander stevig op de rug tegen de mat houdt, zodat deze zich niet kan bewegen of ontsnappen. Houdgrepen worden meestal uitgevoerd op de grond (ne-waza), waarbij de aanvallende judoka gebruik maakt van zijn gewicht, balans en grip om de controle te behouden.
Tijdens het sparren hebben enkele judoka’s laten zien wat ze al kunnen. Vooral de kesa-gatame, de eerste houdgreep die judoka’s aanleren, kwam aan bod. Deze techniek vormt een fundament voor andere grondtechnieken. Ondertussen hebben ze ook al kennisgemaakt met de tweede en derde houdgreep, die ook aan bod komen tijdens de ietwat chaotische beginnerspartijen.
Deze partijen vonden donderdag plaats onder begeleiding van bruinbander Constan Ralf, een gevorderde student van judoclub Jigoro Kano, vernoemd naar de legendarische grondlegger van de judosport. Kommies is mede-oprichter en trainer van Jigoro Kano en Ralf bereidt zich voor op zijn 1e dan-examen. Lesgeven is een vaardigheid die elke zwarte bander moet beheersen.
De meester observeert de worstelende pupillen met één oog, terwijl hij met het ander oog toeziet hoe de gevorderde student de nieuwelingen begeleidt. Zo nu en dan kan hij een glimlach niet bedwingen en af en toe knijpt hij zijn ogen toe, alsof hij iets bijzonders ziet. Hij laat ze hun gang gaan, ongeacht of ze het goed doen of niet. Als het nodig is nodigt hij de bruinbander uit op de mat om de nieuwelingen te laten zien hoe het moet. Met 56 jaar ervaring in de sport herkent hij als een echte meester een toekomstige topvechter vaak al voordat die het zelf weet. Als er wil is, kan Kommies van elke talentvolle jongeling een ster maken.
Het Christoforus Internaat heeft in zijn 15-jarig bestaan al een aantal klinkende namen voortgebracht, waaronder Bruce Mando, Apensa, en MMA-vechter Petrono ‘The Notorious Adjainy’ Poeketie, kampioen in de Caribbean UltimateFist Fighting.
KENNISOVERDRACHT AAN NIEUWEGENERATIE
Kommies blikt terug op een succesvolle carrière als wedstrijdvechter en trainer. Zonder zijn aandacht te verliezen voor het leggen van een solide basis bij nieuwelingen, zet hij zich in om zijn kennis over te dragen aan de meer ervaren judoka’s. Dit betekent dat hij hen niet alleen technische vaardigheden bijbrengt, maar ook leert hoe ze anderen moeten trainen.
ERKENNING VOOR VERDIENSTEN
Mede vanwege zijn verdiensten als onderwijzer en steunpilaar voor de judosport in Suriname, werd Kommies in augustus jongstleden tijdens de NK Kata, op voordracht van de dangraden commissie in Suriname, gepromoveerd tot de vijfde dan. Daarmee heeft hij zich gevoegd in de orde van grootmeesters.
“Wat anderen mij hebben geleerd, leer ik nu aan anderen,” zegt Kommies, vervolgend met: “Deze cyclus van leren en groeien is de kern van wat we doen. Ik geloof dat we niet alleen kampioenen vormen, maar ook sterke, respectvolle mensen die bijdragen aan een gezonde samenleving.”