In essentie zijn wij mensen gemaakt om in liefde en harmonie de aarde te bevolken, die te verzorgen en naar elkaar om te kijken. Wij allen zijn hier voor een bepaalde tijd, lang of kort, om er iets moois van te maken voor onszelf, maar ook voor onze naasten, de overige mensen om ons heen en nageslacht.
We zien helaas door de jaren heen, dichtbij en ver weg, gebeuren dat bepaalde mensen in onze Surinaamse samenleving het bovenstaande helemaal vergeten zijn en tegen hun eigen basis inborst beneden alle peil handelen en praten. Hierdoor kweken zij onbewust dan wel bewust tweestrijd en haat tussen mensen/bevolkingsgroepen, waardoor verharding van de maatschappij ontstaat. Heel bedroevend! De opgroeiende kinderen en opkomende jeugd vormen de toekomstige maatschappij, en dan is het toch niet bevorderlijk voor hun vorming dat zij dit dagelijks meekrijgen via met name sociale media?
Wij gaan ervan uit dat we volgens onze Surinaamse grondwet nog steeds in een rechtstaat leven waarin we recht hebben op het uiten van onze vrije mening. Dat wil mijns inziens niet zeggen dat we maar aan de lopende band mensen onbehoorlijk moeten bejegenen of bevolkingsgroepen apart of tegenover elkaar zetten in dialogen.
Ik stoor mij daar mateloos aan, omdat we allemaal mensen zijn, die er van de buitenkant allemaal anders uitzien, maar van binnen hebben we allemaal een roze hart, rood bloed, rood-witte spieren en witte botten. We behoren allemaal tot het menselijke ras dat boven alle dierenrassen staat, omdat wij beschikken over denkvermogen verbonden aan geweten en eergevoel. Soms, eigenlijk vaker, als ik zie wat er dagelijks via sociale media tot mij komt, heb ik daarover wel mijn bedenkingen.
Wij Surinamers vormen een heterogene bevolking van rassen die hebben bewezen heel goed naast elkaar en met elkaar te kunnen leven en deelgenoot te zijn van elkaars cultuur middels de verschillende gerechten, culturele gebruiken, feesten en talen. Die bromtji djari is er nu alleen van de buitenkant, die ook weer van de binnenkant gevoeld kan en moet worden.
Als wij Surinamers via sociale media, en in het dagelijkse leven met z’n allen ons uiterste best doen om vooral kritisch te blijven zonder de etnische kaart te trekken, dan komen we een heel eind. En dan ben ik ervan overtuigd dat we met z’n allen die echte vanuit ons hart bromtji djari kunnen uitstralen naar de buitenwereld.
Francis Renfurm