De Partij DOE nadert u hierbij met het beleefde verzoek mee te werken aan het volgende:
Zoals u intussen bekend zal zijn, heeft het Ministerie van Justitie en Politie op 12 september j.l. een openbare aankondiging gedaan voor de instelling van de wettelijke commissie van de Anticorruptiewet. Als 1 van de voortrekkers van deze wet juichen wij als Partij natuurlijk deze actie van de regering heel erg toe dat dit uiteindelijk is geschied. Dit is namelijk een (1) van de vereisten van de Anti-corruptiewet voor instelling van de Anticorruptie-Commissie en het verder operationaliseren van deze wet, die zeer dringend noodzakelijk is voor de Surinaamse samenleving, gezien de vele corruptiegevallen die zich aan het opstapelen zijn vanaf de afgelopen 2 regeerperiodes onder de regering Bouterse – Adhin en nu onder de huidige regeerperiode, Santhoki – Brunswijk.
Het is bewezen dat corruptie heel veel structurele sociale – en economische schade met meerjarige gevolgen aan de samenleving richt en dat deze duurzame ontwikkeling stagneert, vandaar de noodzaak tot volle werking van deze wet.
Het doel van de publicatie van de namen is dat de burgers en organisaties in de samenleving kunnen nagaan wie de voorgedragen en te installeren personen zijn, wat hun deskundigheid en hun levenswandel is. Er beroep door 1 of meerdere personen/organisaties kan worden aangetekend indien met valide feiten kan worden vastgesteld dat de voorgedragen personen niet voldoen aan het profiel van integriteit en dus niet in deze commissie zitting behoren te nemen.
Het voorgaande is zo essentieel voor Suriname’s toekomst, maar ook voor de geloofwaardigheid, integriteit en objectiviteit van deze commissie dat de Partij de gehele samenleving, inclusief de media-bedrijven, oproept de volgende medewerking te verlenen:
Graag dat u via uw eigen mogelijkheden nagaat; de deskundigheid van deze personen, hun handel en wandel en deze met de samenleving deelt of dat u, de media, tenminste deze personen met hun achtergrond zichtbaar maken middels o.a. media-aandacht. Dit is geen inbreuk op de privacy van deze personen, maar omdat de wetgever het belang hiervan inzag en de gegadigden ook daarvan bewust dienen te zijn geweest bij de aanvaarding.
Voorts zien we dat de minister van Justitie en Politie een commissie met een even aantal van acht personen heeft voorgedragen, terwijl artikel 2 van de Wet een oneven aantal van vijf of zeven voorschrijft. We vragen ons af waarom dit het geval is en vragen nadere uitleg van de regering aan de samenleving hieromtrent.
De Partij dankt hierbij alvast iedereen voor hun medewerking en gelooft dat wij dit samen tot een goed eind zullen brengen.
Laten we met ons allen DOEn wat nodig is voor Suriname!
Namens de partij DOE
Steven Alfaisi
Voorzitter