2022 was redelijk, maar vele mensen hadden zich opgemaakt voor een veel beter jaar na twee jaren covid-19 ellende. Deze conclusie trekt Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname.
Hij stelt in een gesprek tegenover Key News dat er veel valt te zeggen over de economie. Hij stelt dat er sprake is geweest van een lichte groei in de economie, maar dat dit zich niet heeft vertaald naar elke Surinaamse burger.
De voorzitter merkt verder op dat de ‘performance’ in 2022 veel beter zou kunnen. Vele zaken zijn blijven liggen meent hij, vooral aan de kant van de overheid. Debipersad werpt op dat de overheid de situatie van de problemen binnen de economie te optimistisch bekijkt. Wat betreft de aanpak zegt hij dat het duidelijk te merken is dat er ondanks er een herstelplan is en ondanks er een programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is het de regering weinig lukt om maatregelen binnen hun eigen programma’s te ondernemen.
De heronderhandeling van de overheid in de zaak van het vastgelopen IMF-programma moet volgens de econoom een ‘goede’ zijn. Hij zegt dat er een structureel probleem heerst welke zich zal voortzetten richting volgend jaar. Dit omdat de overheid blijft roepen dat zij een verzwakte uitvoering en ambtenaren apparaat heeft en nog meer zaken in die strekking. Dit moet volgens Debipersad wel gauw aangepakt worden, omdat de overheid een aantal zaken heeft welke opgelost moet worden zoals een ‘vastgelopen economie’. Hij merkt op dat de economie geboost moet worden.
De VES-voorzitter trekt zijn kritische bril aan als hij een terugblik doet voor 2022. Hij benadrukt dat het vorig jaar gewoon beter kon. “Het is een matig jaar geweest. Aan het begin van het jaar had de samenleving zoveel meer verwacht.” Bij de afsluiting van 2021 was de president heel positief stelt hij en dat heeft de samenleving ook vertaald verwacht. Hetgeen dus niet is gebeurd. “Je merkt dat vanaf midden van het jaar de tongen los zijn gekomen”. Debipersad zegt dat dit te merken was aan de protesten en kritiek die de regering kreeg. Dit moet volgens de econoom reden zijn dat de autoriteiten werk aan de winkel hebben en de koers gaan wijzigen.