De Vereniging van Economisten in Suriname heeft per brief duidelijk gemaakt aan de regering dat zij niet mee zal doen aan het Nationaal dialoog.
De president Chandrikapersad Santokhi heeft na de rellen van 17 februari aangegeven de kritieken en suggesties van de verschillende organisaties aan te horen en is van start gegaan met het voeren van een nationaal dialoog. Verschillende organisaties zijn sinds zondag 26 februari uitgenodigd en hebben de verschillende pijnpunten besproken.
Echter heeft de VES aangegeven niet mee te willen doen omdat de economisten op verschillende tijden duidelijk heeft aangegeven dat het economische beleid “samen met de door de samenleving verfoeide friends & family, sponosoren en loyalisten beleid de armoede verder zou doen verruimen en verdiepen en tot inspanning van de samenleving zou leiden”, zegt de VES in hun brief.
Verder geeft de de vereniging aan dat de uit de hand gelopen situatie in handen ligt van de regering en dat het IMF programma geen blaam heeft in deze. “Niet het IMF-programma maar het duur uw klem gelopen sociaal economisch beleid is de oorzaak van de door het overgrote deel van de burgers en bedrijven ervaren uitzichtloosheid, met alle ongewenste gevolgen van dien.” Het doorvoeren van de impopulaire maatregelen was reeds als advies meegegeven door de VES in juni 2020. Hierdoor zou de ontspoorde economie binnen een jaar weer in evenwicht komen. “Maar u bent consistent doorgegaan met het negeren van de vele tientallen adviezen van de VES. En is uw regering ongevoelig gebleven voor de gevolgen waarvoor wij u hebben geprobeerd te behoeden”, zegt de vereniging.
Ondanks de afzegging zegt de VES ondersteuning toe aan de regering. “Wij blijven beschikbaar voor elke zinvolle ondersteuning van het sociaal economisch beleid maar bedanken vriendelijk voor de uitnodiging voor een vooroverleh voor een eventuele Nationaal Dialoog.”