De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) voorspelt een inflatie van 30 procent voor 2022. Dat zegt Steven Debipersad, voorzitter van de VES. Debipersad heeft tijdens de nieuwjaarsrede van de VES een uiteenzetting gegeven van zaken die zijn genoemd door de regering die aangepakt moeten worden. Ook heeft hij de economische verwachtingen voor 2022 uiteengezet. Zo heeft de VES-voorzitter aangegeven dat slechts 19 procent van het Herstelplan is gerealiseerd en dat zaken uitgestippeld in de urgentiefase, die negen maanden zou duren, ook niet helemaal zijn behaald. “Tot op heden heeft de regering niet aangegeven wanneer ze haar beloften zal nakomen”, zegt Debipersad.
De VES-voorzitter benadrukte nogmaals dat het Herstelplan 2020-2022 van de regering “onsamenhangend en onrealistisch is” en de scherpe kritiek van de vereniging is toen niet in dank afgenomen door de regering. Uiteindelijk bleek uit eigen monitoring dat minder dan een kwart van het plan is gerealiseerd. “Zelfs als we in de resterende elf maanden aan de slag gaan en 50 procent realiseren kan dat niet zomaar, het vergt een drastische verandering om deze minimale drempel te realiseren”, zegt Debipersad, die ook aangeeft dat slechts 3 procent van de gerealiseerde projecten zijn aangemerkt als stimulering voor productie.
Ook zaken als het herzien van onze Grondwet en ons kiesstelsel zijn zoals beloofd door de regering nog niet aangepakt. Dit, terwijl volgens de VES-voorzitter men al sinds de jaren tachtig weet dat ons kiesstelsel aangepast moet worden. “Er is ook behoefte aan een nieuwe moderne Wet op Politieke Partijen met heldere spelregels, vooral als het gaat om financiering van deze partijen. Het is geen eenvoudige aangelegenheid als men kijkt naar de belangen die hierbij spelen”, benadrukt Debipersad.
President Chandrikapersad Santokhi, die ook aanwezig was bij de nieuwjaarsrede van de VES, gaf aan dat ondanks de zaken aangehaald door de VES, er wordt gewerkt. De president verwees naar de vele schulden die zijn regering heeft overgenomen bij de machtswisseling en zegt dat er niet echt een besef is van de werkelijke situatie. “Als wij alles, volgens de door de vorige regering gemaakte afspraken zouden moeten aflossen, en ook hun onbetaalde rekeningen zouden moeten betalen, dan begrijpt u, als economen, wat er zou gebeuren. Het zou moordend zijn om het volk deze megaverplichtingen te laten dragen. Deze regering zou dan geen salarissen kunnen betalen, en over moeten gaan tot massaontslagen, terwijl de SRD een dramatische val zou maken”, zegt de president.
Dat de regering een vrij financieel-economische stabiliteit heeft weten te bewerkstelligen binnen een jaar is volgens de president meer dan een teken dat er hard wordt gewerkt en dat zaken ondanks dat zij nog niet functioneren, zoals onze Anti-corruptiewet, wel in place zijn en er worden de nodige voorbereidingen hiervoor getroffen om die te realiseren. “Wij zijn er nog niet, maar de financieel-economische crisis is voorbij en er is financieel-economische stabiliteit. De grootste uitdaging voor de komende periode is, om de economische groei te stimuleren, zodat de inkomsten toenemen en de lonen omhooggaan. Daardoor zal de koopkracht weer toenemen”, zegt de president hoopvol. Hij hoopt dat de inflatie daarmee beteugeld kan worden. Santokhi geeft aan dat de periode van plannen nu voorbij is en de regering zal zich nu met volle kracht inzetten op de implementatie van de vele projecten en maatregelen.
Het aanpassen van het ondernemersklimaat voor zowel lokale als internationale investeerders is een van de zaken die volgens de VES-voorzitter aangepakt moet worden om vooral buitenlandse investeerders aan te trekken. Santokhi belooft dat er ruimte geboden gaat worden aan zowel binnenlands als buitenlands bedrijfsleven voor het opzetten van bedrijven. “Die ruimte bestaat al, maar kan hier en daar, verder verbeterd worden. Wij hebben het dan over een goed ondernemers- en investeringsklimaat. Daarbij is het herstel van vertrouwen in de Centrale Bank van Suriname en het financiële systeem essentieel, zoals aangegeven in het Regeerakkoord”, zegt Santokhi, die aangeeft dat er daarin vooruitgang is geboekt en dat er met het Internationaal Monetair Fonds ook gewerkt zal worden aan het verder versterken van het financiële systeem en ook het volledige herstel van vertrouwen.