De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft aangegeven geschrokken te zijn door de bijstelling van de douanekoers. De douanekoers is vandaag met ruim SRD 2 verhoogd. In gesprek met DTV zegt VES-voorzitter Steven Debipersad dat de douanekoers een instrument is van het ministerie van Financiën en met vertraging zou moeten worden bijgesteld. “De douanekoers is vandaag hoger dan de cambiokoers. Je schrikt ervan als burger”, aldus de econoom.
Debipersad geeft aan dat het in Suriname al een paar jaar zo is dat de koers een werking is van vraag en aanbod. “Althans dat hoor je de Centrale Bank vaak zeggen. In de praktijk zien we dat de cambio’s de lead hebben. We hebben dit jaar gezien dat de cambio begon met de koers naar beneden te brengen en de banken waren wat trager daarin.”
Hij merkt op dat ruim een maand zichtbaar is geweest dat de koers stijgt bij de cambio’s. “Hoe dat exact gaat bij de banken heb ik niet opgelet, maar het is vaak genoeg zo in ons land dat de douanekoers langzaam naar beneden wordt bijgesteld”, geeft de VES-voorzitter aan. Hij zegt dat nu er sprake is van een bijstelling naar boven, omdat de douanekoers effect heeft op alles.
Effectief zullen vanaf vandaag de prijzen duurder worden, stelt Debipersad. In de afgelopen periode hebben meerdere regeringsfunctionarissen publiekelijk verklaard dat er geen gegronde reden was voor de stijgende wisselkoersen in het land. Zij stelden bovendien dat de koersen spoedig weer zouden dalen. De realiteit laat echter een heel ander beeld zien. In plaats van de verwachte daling, blijven de koersen dagelijks stijgen, wat steeds meer druk legt op de economie en de koopkracht van de bevolking.” Debipersad zegt dat de overheid vandaag nog in overleg moet gaan om te kijken of het logisch is dat de douanekoers hoger is dan die bij de cambio.