De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) eist onmiddellijke en volledige grondwettelijke erkenning van de inheemse volken. Dit is een van de resultaten van de achtste VIDS conferentie welke van 27 tot en met 29 augustus is gehouden te Washabo in West-Suriname.
Bij de afsluiting maandag zijn de resultaten van deze conferentie gepresenteerd aan de leiding van het land. Cylene France, directeur van het bureau van de VIDS, haalde aan dat deze eis een van de zaken is die binnen de nieuwe bestuursperiode 2022-2027 gerealiseerd moet worden.
In deze periode moet er volgens haar ook gewerkt worden aan de erkenning van de inheemse collectieve grondenrechten op hun traditionele woon- en leefgebieden. France geeft aan dat diverse inheemse leef- en woongebieden reeds zijn gedemarkeerd.
De besluiten van de achtste VIDS conferentie zijn vervat in een document en overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. Ook kreeg de president een kaart van alle gedemarkeerde gebieden van de inheemsen.
Het staatshoofd verduidelijkte dat de strijd voor de grondenrechten van inheemsen en in stamverband wonende gemeenschappen, een moet zijn van elke Surinamer. Hij benadrukt dat de wet collectieve rechten voor inheemse en tribale volken in oktober op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA) moet komen.
Santokhi zegt dat in de regeringstop het besluit al is genomen dat deze wet behandeld moet worden. Hiervoor heeft hij maandag nog gesprekken gevoerd met de leiding van het parlement. Het staatshoofd gaf de garantie dat de wet behandeld zal worden, zodat dit vraagstuk voor eens en voor altijd is opgelost.
De VIDS conferentie was bedoeld om een evaluatie te doen van de afgelopen jaren, maar ook om de strategie van de organisatie voor de komende periode vast te stellen. Zo zijn er tijdens deze conferentie vijf thema’s voor het beleidsprogramma voor de periode van 2022-2027 goedgekeurd.
Deze zijn: 1. Rechten van Inheemse volken in het bijzonder grondenrechten, traditioneel gezag, uitvoering Kaliña & Lokono-vonnis en free, prior and informed consent 2. Capaciteitsversterking, organisatie en management
3. Klimaatverandering, duurzame energie, biodiversiteit en andere milieuaangelegenheden 4. Autonome duurzame gemeenschapsontwikkeling, gezondheidszorg, onderwijs en cultuur 5. Inclusiviteit, beleidsbeïnvloeding, SDGs en sociaal- maatschappelijke participatie.
Bij de achtste VIDS conferentie is er ook een evaluatie gedaan van de afgelopen 30 jaar. De organisatie concludeert dat zij een gestage groei heeft doorgemaakt en nu niet meer weg te denken is.
De VIDS wordt gezien als het hoogste orgaan van het traditioneel gezag van alle inheemse volken in Suriname. Daarnaast wordt ze gezien als de organisatie met grote verantwoordelijkheden, aangezien ze de inheemse volken in Suriname vertegenwoordigt en de gesprekspartner is van de regering, nationale en internationale organisaties betreffende zaken over de rechten van de inheemsen. Tijdens deze achtste VIDS conferentie is er ook een nieuw bestuur gekozen onder leiding van het dorpshoofd van Cassipora, Muriël Fernandes.