“We zijn geen visverkopers, we verkopen geen soft of ice-cream. We zijn een politieke partij, die onderdeel is van het verkiezingsproces. Dus welk maatschappelijk belang is ondergeschikt?”, zegt voorzitter Robert Vishnudatt van de Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS) over het vonnis van het Hof van Justitie (HvJ), dat de vordering van de politieke partij heeft afgewezen om RR-kandidatenlijsten van Paramaribo, Saramacca, Wanica, Nickerie en Sipaliwini geldig te verklaren.
Hij respecteert elke uitspraak van de rechtbank, maar het uitspraak moet wel eerlijk zijn. Een uitspraak moet gebaseerd zijn op objectiviteit, neutraliteit en feiten. “Een rechtbank kan nooit insinuaties meenemen in haar oordeel”. Volgens hem had de leiding van Binnenlandse Zaken hem op de hoogte gesteld, dat er rekening wordt gehouden met een uitspraak. Het verkiezingsproces zou niet in gevaar komen.
Rechter Dinesh Sewrattan had op 20 april de VLS-voorzitter beloofd dat de partij 22 april rechtsingang zou krijgen en mocht het vonnis in voordeel zijn van de VLS, dan zouden er maatregelen in place zijn. “Maar de rechter heeft zich niet gehouden aan zijn eigen woorden”. Dus volgens hem zou het drukken van de stembiljetten niet in gevaar komen, als er een vonnis in het voordeel van VLS geveld zou worden. “Men had goed moeten nadenken, wat in het vonnis zou komen. Wij gaan de waarnemers van OAS, van de EU en alle andere instituten aanschrijven”. Vishnudatt meent dat belangrijk is, dat Surinamers leren om hun fouten toe te geven, want er is fout gehandeld in deze kwestie.
Voorzitter Gerold Sewcharan van PRO vindt het onterecht dat mensen worden uitgesloten om deel te nemen aan de verkiezingen. “Dat is niet goed voor ons land”. Volgens hem moesten de bestuursorganen de kandidaatstelling op de juiste manier uitgevoerd hebben. Hij zegt verder dat het HvJ de vorderingen toegewezen zou kunnen hebben, want het stond niet vast dat de verkiezingen in gevaar zouden komen. Volgens hem moet het rechtsstaatstelsel, dat sinds de onafhankelijkheid hetzelfde is, aangepast worden aan de tijd, want Suriname heeft zich ook gecommitteerd aan de mensenrechten.
OKB-voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks zegt dat het instituut wel op de hoogte is dat een aantal politieke partijen ontevreden zijn. “Het is een serieuze zaak en we kijken ernaar”. Er is overleg geweest over deze kwestie met de Commissie Wetgeving, er zijn bepaalde zaken besproken, en de gesprekken zullen in de komende dagen verder gevoerd worden. “OKB sluit niets uit, we kijken uit naar het volledig plaatje en we komen binnenkort met een statement”.