Zo’n 41 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wonen in gebieden waar ze extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, waarschuwt een VN-organisatie.
Deze kwetsbaarheid komt voornamelijk doordat deze gemeenschappen in laaggelegen delen van het land wonen. Onder deze gemeenschappen bevinden zich ook de inwoners van Aruba en Suriname.
Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) heeft met behulp van satellietbeelden en andere dataonderzoek gedaan naar gebieden waar de bevolking extra gevaar loopt door klimaatverandering. De analyse richtte zich op groepen die het meest zullen lijden onder de toenemende frequentie en intensiteit van natuurrampen zoals stormen, orkanen en overstromingen. De 41 miljoen mensen die in deze kwetsbare gebieden wonen, vertegenwoordigen ongeveer 6 procent van de totale bevolking van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
Een van de meest zorgwekkende bevindingen van het UNFPA-onderzoek is dat een groot deel van de vitale infrastructuur, waaronder ziekenhuizen, zich in deze risicovolle, laaggelegen gebieden bevindt. Op de Kaaimaneilanden, in de Bahama’s, in Guyana en ook in Aruba en Suriname ligt meer dan 80 procent van de ziekenhuizen in laaggelegen kustgebieden. Dit vormt een aanzienlijk risico, vooral voor vrouwen en meisjes, die door de ligging van deze ziekenhuizen minder toegang kunnen krijgen tot noodzakelijke zorg en bescherming tijdens en na rampen.
UNFPA benadrukt de noodzaak van dringende maatregelen om de infrastructuur in deze kwetsbare gebieden te versterken en de gemeenschappen beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Investeringen in duurzame infrastructuur, betere stedelijke planning en versterkte noodhulpsystemen zijn essentieel om de risico’s te verminderen en de veerkracht van deze regio’s te vergroten.
De VN roept regeringen, beleidsmakers en internationale organisaties op om samen te werken aan oplossingen die niet alleen de huidige kwetsbaarheden aanpakken, maar ook toekomstige generaties beschermen tegen de onvermijdelijke gevolgen van een veranderend klimaat. Voor Suriname en Guyana betekent dit dat er strategische stappen moeten worden genomen om de infrastructuur te verbeteren en de gemeenschappen weerbaarder te maken, zodat ze beter bestand zijn tegen de toenemende dreigingen van klimaatverandering.