Arbiters aangesloten bij de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) hebben onlangs hun wensenpakket aan het hoofdbestuur kenbaar gemaakt. De groep officials onderhandelde met de secretaris generaal Mitchell Kisoor, alwaar een voorstel over bovengenoemde wenselijkheden werd gedeponeerd.
Kisoor zou naar verluidt op zijn beurt dit concept voor akkoord bij het hoofdbestuur voorleggen. “Op dit voorstel is tot op heden niet gereageerd”, zegt Oscar Adang, lid van de trekkersgroep. Hij krijgt ondersteuning van Saraya Truideman, Harold Amsoi en Iwan Dubois.
Naar zeggen van Adang hebben de scheidsrechters geen zicht op de jaarkalender van de SVB. “Ze zijn bezig met hun transformatie en kunnen daarover geen mening vellen.” Volgens de onderhandelingen vorig jaar lag het in de bedoeling dat partijen (scheidsrechters en SVB-bestuur), voordat het nieuw competitiejaar zou aanvangen, weer aan tafel zouden gaan. “Deze keer mochten wij van de SVB met de directeur (tegenwoordig secretaris generaal na aanname van de nieuwe statuten) aan tafel en dat is ook gebeurd”, legt Adang de situatie uit.
De zegsman verduidelijkt dat het niet gaat om eisen, maar afspraken tussen 2 partijen. Aanpassing van vergoeding was vooraf besproken “gezien wij toen een middenweg hebben gevonden.” Adang maakt echter duidelijk dat het wensenpakket van de officials niet alleen bestaat uit het financieel aspect, “want die indruk wordt nu gewekt. De gemeenschap denkt dat de arbiters altijd op geld uit zijn, maar dat is het niet.”
Volgens hem zijn er genoeg dingen waarnaar fluitisten en de SVB moeten kijken. Hij noemt hierbij zaken zoals accommodatie, kleding en schoeisel. “Wij blijven opbouwen en hopen dat wij voor nu tenminste akkoord krijgen.”
Adang benadrukt dat de arbiters niet in staking zijn. “Het probleem ligt meer bij het ontbinden van de scheidsrechterscommissie, waardoor er geen aanwijzingen gemaakt kunnen worden.” Dit werkarm wijst namelijk de fluitisten aan voor wedstrijden.
Recentelijk kwam de SVB naar buiten met een verklaring over vernieuwingen binnen het orgaan. Onder andere Head of referee Robert Obergh maakte ook deel uit van de scheidsrechterscommissie. “Dit kwam bij vele arbiters als een schok aan, omdat wij eerst werden medegedeeld over de ontbinding van de commissie, waaronder ook onze Head of referee. Het wil dus zeggen dat wij in feite geen leiding hebben”, zegt Adang.
De scheidsrechters nemen nu een afwachtende houding wie in de functie van Obergh zal worden aangesteld. “Wij hopen dat desbetreffende persoon het goede werk van meneer Obergh zal voortzetten.”
Nieuwe statuten dwingen SVB-bestuur tot besluiten
SVB-voorzitter om een reactie gevraagd bevestigt dat alle werkgroepen (commissies) in het verlengde van de nieuwe statuten zijn ontbonden.
“Nieuwe commissies mogen uit niet meer dan 3 leden bestaan. In bepaalde commissies zoals de scheidsrechterscommissie mogen alleen ex-referees zitting nemen, waarvan het hoofd een ex-international scheidsrechter moet zijn. Dit was reeds lang het geval, maar wij schipperden ermee”, aldus de SVB-preses.
Krishnadath zegt in reactie tot de eisen van de scheidsrechters dat hij de officials in de afgelopen jaren steeds erop heeft gewezen dat “hun vergoedingseisen niet opgehoest kunnen worden als de clubs en lidbonden weer zelf moeten betalen. De SVB kan niet meer inkomen.” Naar verluidt hielp het voetbalorgaan deels met gelden van sponsoren. Volgens afspraak zullen de clubs weer net als voorheen het geval was zelf voor de arbiterskosten moeten betalen.
De SVB-topman vindt de bedragen van de officials echter aan de hoge kant. “Bij de eerste en tweede divisie heb je 6 referees voor elke ontmoeting. Dat is SRD 8.100,- per wedstrijd.” Naar zeggen van de bestuurder krijgen de arbiters in voornoemde klassen SRD 1.350,- per wedstrijd.