In een overleg met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) erkent het ministerie van Volksgezondheid dat de kinderzorg momenteel met personeels uitdaging zit, door het wegtrekken van gekwalificeerde specialistische zorg. Op basis van het huidige personeelsbestand is door het wegtrekken van de zorg een tekort van zeker 14 NICU-verpleegkundigen. “Het ministerie is al geruime tijd in gesprek met het AZP en de vakgroep kindergeneeskunde om diversie oplossingsmodellen uit te werken”, geeft Volksgezondheid aan in haar berichtgeving.
Met betrekking tot het aspect van personeelstekorten is in overleg met de NICU en het
AZP, door het ministerie van Volksgezondheid gekeken naar het acuut wegwerken van de tekorten door inzet van buitenlandse zorgwerkers. Terwijl er gewerkt wordt aan de acute tekorten en daarmee de garantie voor zorg, is het ministerie in overleg met diverse instellingen over de wijziging c.q. invoering van maatregelen om de ‘brain drain’ tegen te gaan. Daarbij is niet uitgesloten dat het wijzigen van de loonstructuur een belangrijke maatregel is om dit probleem tegen te gaan.
Op kort termijn wordt gekeken naar motiverende maatregelen naar het specialistische zorgpersoneel toe, zodat de ‘brain drain’ tegengehouden wordt. Als middellange- en langetermijn oplossing is er een traject uitgestippeld om algemeen zorgpersoneel via praktische opleidingen op te leiden, om op een duurzame manier de specialistische zorgwerkers te kunnen ondersteunen in de dagelijkse werkzaamheden. Het ministerie van Volksgezondheid doet een beroep op alle zorgwerkers om zich zoveel mogelijk in te zetten voor de zorgvragers en geeft de garantie dat zij zo snel mogelijk werken aan een oplossing.