De voorzitter van de Surinaamse Tennisbond (STB), Mike Mac-Intosch, kijkt met een tevreden gevoel terug naar 2024. “Het is een prima jaar geweest met veel ontwikkelingen.”
Naar zeggen van de bestuurder heeft de Surinaamse tennisgemeenschap internationaal mooie stappen gemaakt. Hij denkt hierbij aan de huldiging van de regionale tennisorganisatie van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied (COTECC). Laatstgenoemde (huldiging) is te danken aan de progressie van de tennissport lokaal. Verder werd Suriname tijdens de algemene ledenvergadering van de Internationale Tennis Federatie (ITF) gepromoveerd van C naar B-status.
Er deden zich ook mooie ontwikkelingen voor bij het Suriname Tennis Centrum (eigen speelaccommodatie van de Tennisbond). “Het centrum is inmiddels gecertificeerd door de ITF, maar het allerbelangrijkste is dat er meer wordt getennist in zowel recreatief als competitief verband.”
Beoogde doelstellingen behaald
Volgens Mac-Intosch heeft de STB haar beoogde doelen behaald. “In principe zijn alle geformuleerde doelstellingen behaald. Er is een intensievere communicatie met de lokale tennisgemeenschap, een sterke relatie met de ITF, het tenniscentrum is verder ontwikkeld, er is meer aandacht voor tennis en wordt er meer getennist”, legt de voorman uit.
De STB-preses is ingenomen met de inzet vele personen, die zich als vrijwilliger actief hebben ondersteund om de doelen te behalen. “Uiteindelijk moeten wij het met zijn allen doen”, benadrukt de topman de kracht van eenheid.
Naar zeggen van Mac-Intosch waren er geen noemenswaardige uitdagingen. “Wel voorzienbare zaken die aangepakt moeten worden. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten heeft het team van de STB die allemaal aangepakt.”
Hoe ontwikkelen met weinig financiële middelen?
“Iedere organisatie kan met meer middelen veel bereiken. Wij hebben het geluk dat er sponsoren zijn die geloven in de tennissport en daar een mooie doelgroep in zien. Het eerste bedrijf dat de STB heeft ondersteund was MobileTronics, die een telefoon beschikbaar heeft gesteld, zodat wij in staat waren te beginnen te communiceren met de tennisgemeenschap”, vertelt Mac-Intosch.
Het eerste toernooi werd door Guimar/Tromoto gesponsord. KFC en de Big Will Group zijn in het afgelopen jaar partner van de STB geworden “en zij ondersteunen flink.” Verder heeft ook Baitali het afgelopen jaar een grote rol gespeeld. “Zij (Baitali) hebben de sponsoring van het eerste internationale COTECC-jeugd toernooi in Suriname op bijzondere wijze ondersteund.”
Naast bovengenoemde ondernemingen zijn er nog andere bedrijven en organisaties, die op verschillende manieren hun bijdrage hebben geleverd. “We kunnen noemen Torarica, Mighty Racks, het Surinaams Olympisch Comité (SOC) en de ITF.” Laatstgenoemde instanties helpen bij het beschikbaar stellen van materiaal en deelname aan toernooien in de regio. De ondersteuning in materiaal heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de STB-mensen kunnen laten tennissen op het STC zonder dat zij eerst een racket en ballen hoeven te kopen. Daardoor is tennis veel makkelijker bereikbaar voor een grote doelgroep.
Mac-Intosch prijst ook de STB-leden Dolfijn, Oase en Tennisclub Ready. Zij zouden belangeloos hun tennisbanen beschikbaar hebben gesteld, “zodat wij in staat waren toernooien af te werken. “Zonder de ondersteuning van al deze organisaties zouden wij een zielige bond zijn met een mager budget en niet veel hebben kunnen betekenen.”
Naar zeggen van de STB-topman vervult de verificatie commissie ook een belangrijke rol. Mac-Intosch beschouwt deze groep als de accountant van zijn tennisorganisatie, die het financiële reilen en zeilen binnen nauwgezet in de gaten houdt, het bestuur adviseert en waar nodig corrigeert.
De STB-baas is de buren van het STC ook dankbaar. “Zij leven actief mee met de ontwikkelingen, helpen waar ze kunnen en als ze iets signaleren dat niet klopt bij het centrum krijgen wij daar direct een melding van”.
Groei
Er was ook een enorme toename qua aantal toernooien en wedstrijden. Verder hebben veel nieuwe tennissers zich aangemeld. De aanmelding was enorm dat de STB de grote aanwas moeilijk aankon. Naar verluidt waren de aanmeldingen zo enthousiast “dat wij nu een capaciteitsprobleem hebben”, vertelt Mac-Intosch. De nieuwelingen worden op het tenniscentrum geaccommodeerd.
“Wij hebben niet genoeg coaches, die de mensen kunnen opvangen. Wat verder lastig is is het feit dat de banen (van het STC) niet over verlichting beschikken. Daardoor kunnen wij effectief alleen in de middaguren tot uiterlijk 18.30 uur mensen laten tennissen.”
De STB moet ieder jaar data aan de ITF afstaan. Het betreft het vermelden van het aantal tennissers en hoeveel wedstrijden er worden gespeeld. Naar verluidt beschikt de Tennisbond tegenwoordig over digitale oplossingen, “waardoor wij in staat zijn exacte cijfers te genereren.” Voor toernooien wordt er een speciale software gehanteerd. “Hierdoor zijn wij in staat exact bij te houden hoeveel toernooien er zijn geweest, hoeveel spelers hebben deelgenomen, wat hun leeftijden zijn en nog overige informatie.”
Naar verluidt loopt ook het gebruik van de banen bij het STC via een digitale online applicatie. Voor het komend jaar ligt het in de planning een digitale ledenregistratie op te zetten. “Hierin worden alle tennissers geregistreerd. Wij zijn nog in de voorbereidende fase, maar als alles goed loopt beschikken de tennissers komend jaar over hun eigen app van de STB, waarin zij zich kunnen registreren en laten informeren.”
Een andere mooie herinnering van dit tennisjaar was de ingebruikname van het beach tennisveld op het STC.
Jammer genoeg moest de STB-leiding van 2 bestuursleden, die hebben bedankt, afscheid nemen. “Hoewel zij niet meer in het bestuur zitten kunnen wij nog wel altijd een beroep op ze doen voor ondersteuning”, aldus Mac-Intosch. Inmiddels is er een nieuw lid als penningmeester toegetreden.
Het tennisjaar werd op zondag 15 december in Oase officieel afgesloten met de herenfinale van de nationale A-kampioenschappen. Na afloop vond de prijsuitreiking plaats in de categorieën (jeugd, B en A).
2025
In het nieuwe jaar wil de Tennisbond de verlichting voor het STC realiseren. “Als wij over verlichting beschikken kan er ook in de avonduren worden getennist. Daardoor kunnen wij meer mensen de gelegenheid bieden te tennissen en zijn er meer uren beschikbaar waarop wij de banen kunnen verhuren.”
Naar verluidt wordt het beheer van het STC aangepakt. Traditioneel zou er worden uitgekeken naar een beheerder. “Wij zijn echter bezig de moderne middelen optimaal te benutten. Zo komt er een smart lock, waardoor wij precies kunnen managen wie toegang heeft tot het STC en wanneer iemand toegang krijgt. Om zicht te kunnen houden op de activiteiten wordt er een smart wifi camera geïnstalleerd, waardoor wij toezicht kunnen houden, meldingen krijgen en zelfs kunnen communiceren met de aanwezigen op dat moment”, legt Mac-Intosch uit.
Het STB-bestuur heeft verder als innige wens over een eigen vergader- en opslagruimte te kunnen beschikken. Met name de opslagplaats is van belang voor het wegzetten van alle tennisartikelen.
Suriname participeert vanaf het volgend jaar voor de eerste maal aan de wereldkampioenschappen tennis. Een bijzondere mijlpaal. Het mondiaal evenement wordt onder de namen Davis Cup (heren) en Billy Jean King Cup (dames) afgewerkt. Aangezien Suriname zal debuteren is de nodige ervaring bij dit soort toernooien niet aanwezig. “Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat Stan Franker ons adviseert”. Franker is tennisbondscoach geweest van Oostenrijk en Nederland, alwaar hij bijzondere successen heeft geboekt.
“Suriname mag blij zijn dat hij ons wil adviseren, wij gebruik mogen maken van zijn expertise en ervaring. Net zoals bij de voetballers zijn ook wij inmiddels op zoek naar de beste tennissers van Surinaamse afkomst, die over de wereld verspreid zijn en voor Suriname kunnen uitkomen”, licht Mac-Intosch een tipje van de sluier.