“Het moest eerder gebeuren, maar we zijn blij dat deze operatie is begonnen”, zegt voorzitter Willem Mohamed Hoessein van de Visserscollectief over operatie Sparimakka.
Er is een interdepartementale maritieme operatie, Sparimakka, op 27 mei opgestart. Op de eerste dag van de maritieme operatie zijn er 19 vaartuigen gecontroleerd. Hierbij is één illegaal SK-vissersvaartuig aangetroffen en zijn zes illegalen, vermoedelijk van Guyanese afkomst, aangehouden.
Aan deze interdepartementale maritieme operatie doen het Korps Politie Suriname, de Kustwacht en Marine van het Nationaal Leger mee. Er zullen gezamenlijke vaarpatrouilles in de binnen- en territoriale wateren van Suriname plaatsvinden en alle vaartuigen worden geïnspecteerd. Al geruime tijd heeft ons land te kampen met illegale en ongereguleerde visserij, wat de duurzame visserij belemmert, ook vormt het een bedreiging voor de export. Ook vindt contrabande zijn weg via zee naar ons land. Het doel van deze operatie is om de strijd aan te gaan tegen illegale activiteiten in de binnen – en territoriale wateren van Suriname.
Mohamed Hoessein zegt dat er al heel lang wordt gesproken over illegaliteit in de Surinaamse wateren, dus er moest eerder actie worden ondernomen. Desondanks is hij nu wel tevreden met de start van deze operatie. Hij meent dat er vaker, zeker een of meerdere keren in een maand, zulke controles moeten worden uitgevoerd in de Surinaamse wateren om illegaliteit tegen te gaan. Volgens hem hebben zulke missies ook een psychologisch effect op de vissers, want de mensen voelen zich dan veilig op zee en zijn niet bang voor piraten.
De voorzitter benadrukt dat er wel moet worden opgetreden tegen illegale vergunninghouders of mensen die geen vergunning hebben, maar niet tegen de illegale werkers. Hij meent dat op de Surinaamse vissersboten heel wat illegale Guyanezen werken, maar dit is noodzakelijk. “Surinamers willen niet werken in de visserijsector.” Mohamed Hoessein haalt aan dat de sector wel bereid is met de regering te praten over deze kwestie, zodat er oplossingen komen.