Amerikaanse en Colombiaanse autoriteiten hebben een link gelegd tussen de vicepresident Ronnie Brunswijk en ex-president Desi Bouterse met betrekking tot drugshandel. Dat vermeldt Insight Crime, die een serie Narcofiles heeft gepubliceerd.
Insight Crime zou met 32 andere media huizen, gelekte documenten hebben gekregen die in 2022 uit het kantoor van de Colombiaanse Procureur Generaal zouden zijn gestolen. De betrokkenheid van Bouterse en Brunswijk zouden recent zijn en dat staat ook duidelijk vermeld in de gehackte e-mailberichten. De beschuldigingen dat Brunswijk en Bouterse betrokken zouden zijn bij drugshandel staat in lijn met de aanhoudende geruchten over de twee en de rol die zij spelen in drugshandel in Suriname.
Dat de vicepresident vrij recent zou zijn betrokken in een drugszaak blijkt uit de gelekte documenten. Een van de mails van de Colombiaanse PG dateerde rond 25 augustus 2020, een maand voordat Brunswijk als vicepresident werd geïnstalleerd.
Jayant ‘Alex’ Roman en Gilbert Samuels
In de mail correspondentie tussen de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en Colombiaanse PG is er gesproken over een mislukte drugssmokkel, waar de DEA het vermoeden had dat Brunswijk in contact zou zijn met twee notoire mannen in de drugswereld, Jayant ‘Alex’ Roman en Gilbert Samuels, een piloot en mede-eigenaar van vliegmaatschappij Vortex.
De Surinaamse unit, vermoedelijk een lokale unit van de DEA in Suriname, had een vermoeden dat de vicepresident in contact stond met Roman en Gilbert omdat er geen aanhoudingen of invallen zijn verricht in de zaak. De gefaalde drugsoperatie zou op 21 augustus 2020 hebben plaatsgevonden. Samuels zou zijn teruggekeerd uit het binnenland en had het vliegveld van Zorg en Hoop verlaten met een busje.
400 kg cocaïne
Twee politieagenten deden een inval en stuitten toen op de 400 kg cocaïne. De politieagenten zouden het verboden spul als buit hebben genomen, maar toen bleek dat de drugs een ‘grote criminele baas toebehoorden met belangrijke connecties, hebben zij deze snel teruggegeven. Dat werd toen ook gepubliceerd in de Ware Tijd.
Een hoog geplaatste functionaris van de politie vertelde Insight Crime dat de grote criminele baas Bryan Blue is, een van de notoire drugshandelaren in Suriname. Blue zou ook reeds zijn veroordeeld in Brazilië ook voor illegale drugshandel. Op een bevelschrift van de Braziliaanse autoriteiten staat duidelijk aangegeven dat Blue veroordeeld is voor 21 jaar celstraf voor het smokkelen van 500 kg cocaïne. Autoriteiten in Suriname zagen Blue niet als een grote prioriteit om deze achterna te zitten.
Gefaalde drugsvangst van Samuels
Voormalige politiecommissaris die de leiding had bij het intelligence bureau van KPS, August van Gobbel, zegt tegenover Insight Crime dat hij Blue ooit een keer is tegengekomen bij een kapperszaak. Van Gobbel gaf aan dat Blue toen niet op de radar van de politie zat.
Verschillende journalisten en van Gobbel zelf hebben geruchten gehoord dat Brunswijk ook betrokken zou zijn geweest in de gefaalde drugsvangst van Samuels in 2020. Voor de inval zou Samuels geregeld drugsvluchten hebben gevlogen naar Amatopo een dorp op de grens van Suriname en Guyana. In onderzoekingen van Insight Crime blijkt dat Samuels te Amatopo een verblijfplek zou hebben.
Positief voor drugs
Twee dagen nadat Samuels was aangehouden door de politie, werd hij gearresteerd, dit werd ook bevestigd door drugshonden die werden ingezet in de vliegtuig van Samuels en zijn busje. De drugshonden testen toen positief voor drugs in de vervoersmiddelen van Samuels.
Desondanks kwam Samuels drie weken later vrij, omdat volgens de rechter er toen ‘niet genoeg bewijs’ was. Naar de twee politieagenten die de drugs van Samuel probeerden te stelen, is er toen een onderzoek ingelast door OPZ van KPS, echter zijn de resultaten van dit onderzoek nooit kenbaar gemaakt.
Middelen van de SPSB bank
Het vliegtuig, een Cessna, dat werd gebruikt door Samuels voor drugsvluchten, zou zijn aangekocht uit middelen van de SPSB bank, toen was Ginmardo Kromosoeto directeur van de bank. De toenmalige minister van Financiën en Planning Armand Achaibersing deed deze onthullingen in de Nationale Assemblee.
Hij las toen een brief voor dat het vliegtuig zou zijn gekocht uit staatsmiddelen en de staat USD 278.500,- zou hebben betaald voor de Cessna. Kromosoeto is nu nog ingesloten omdat er nog een zaak aanhangend tegen hem is over de verschillende malversaties rondom de SPSB bank tijdens zijn directeurschap.
Bouterse zou hebben geholpen
Ex-president Desi Bouterse zou ook geen onbekende zijn binnen de drugswereld, dat werd ook aangegeven in de gestolen documenten en gelekte e-mails van de Colombiaanse PG. In een mail gedateerd op 6 mei 2022, zou de Colombiaanse autoriteiten zijn meerdere hebben gebriefd over hoe Bouterse zou hebben geholpen in het smokkelen van drugs via Suriname naar het Caraïbisch gebied, Afrika en Europa.
De bronnen van de Colombiaanse PG hebben aangegeven dat Bouterse contact zou hebben met een Surinaamse drugshandelaar die in zijn netwerken ook een Colombiaanse drugshandelaar had. Deze Colombiaanse drugshandelaar trachtte een vliegtuig te charteren die aangepast zou worden om 1.2 tot 1.5 ton aan cocaïne te kunnen vervoeren. Echter, uit onderzoek van Insight Crime die oktober 2022 in Suriname was, blijkt dat de 78-jarige ex-president met pensioen is van de politiek en ook zijn mogelijke criminele carrière.