De twee mannen die in Suriname vastzaten in verband met de smokkel van 4022 kg cocaïne naar Nederland, zijn vrijgesproken. De drugs had een geschatte straatwaarde van meer dan € 300 miljoen.
Kantonrechter Danielle Karamatali oordeelde op 16 oktober 2023 dat het Openbaar Ministerie (OM) een onvergeeflijke en niet meer te corrigeren fout in de dagvaarding heeft gemaakt door ‘21 augustus 2022’ op te geven als de dag waarop de mannen het feit hebben gepleegd terwijl de feitelijke smokkel een jaar eerder was, namelijk op ‘21 augustus 2021’.
Rohied J, truckhouder en truckchauffeur, had Maureen Nibte als raadsvrouw. Haven medewerker Rudy B. werd bijgestaan door advocaat Benito Pick. De verdachten waren aangeklaagd voor deelname aan een criminele organisatie, uitvoer van cocaïne en valsheid in geschrifte. Beide mannen werden op alle aanklachten vrijgesproken. De rechter heeft gelast dat Rohied J. zijn in beslag genomen vrachtwagen terugkrijgt. Ze moeten allebei ook hun mobieltjes terugkrijgen. De cocaïne is ondertussen al vernietigd door het Nederlandse OM.
De rechter heeft in de toelichting op het vonnis, gewezen op videobeelden die een deel van de route van de vrachtwagen naar de haven laten zien. Ook bleef zij stilstaan bij verschrijvingen op documenten waaruit de vervalsing is gebleken. Er zou gemanipuleerd zijn met het gewicht van de lading, die vermeerderd was met het gewicht van de drugs, van circa 3000 kilo naar circa 34000 kilo. De door het OM aangevoerde bewijzen vonden evenwel onvoldoende ondersteuning voor de feiten op de opgetekende pleegdatum.
Het duo zat sinds september vorig jaar vast voor hun vermeende aandeel in de grote drugsvangst in Nederland een jaar eerder. De Nederlandse douane ontdekte de drugs in de nacht van 16 op 17 september 2021 in de Rotterdamse haven. De contrabande was verborgen tussen houtblokken in een container die vanuit de Jules Sedney Haven in Suriname was verscheept. De drugs was verdeeld over 22 sporttassen tussen een lading houtblokken in een container bestemd voor een bedrijf in Polen.
Niet lang daarna lichtte Justitie Nederland het OM in Suriname in over de vondst, waarna het onderzoek werd ingezet. De onderzoeksresultaten bracht het Justitieel Interventieteam (JIT) op het spoor van Rohied J. en Rudy B., die vervolgens werden aangehouden. Rohied J. is een truckhouder en truckchauffeur en Rudy B. is een havenmedewerker.