“Wij zullen met Suriname samenwerken om witwaspraktijken, drugshandel en international corruptie te bestrijden.” Dit is een van de prioriteitsgebieden waaraan nieuwbakken ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, Robert Faucher, zal werken tijdens zijn missie in Suriname.
De diplomaat, die Karen Lynn Williams opvolgt, heeft op 31 januari jongstleden zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Chandrikapersad Santokhi. Karen Lynn Williams heeft van 2019-2023 gediend in Suriname.
Uitroeien witwaspraktijken
Volgens Faucher zijn er al diverse programma’s gaande om de witwaspraktijken en drugshandel aan te pakken. De grootste hiervan is het Caribbean Basin Initiative. Er wordt hierin samengewerkt bij de strijd tegen witwaspraktijken, corruptie, drugshandel en mensenhandel.
“Het gaat hierbij om coöperatie en delen van informatie. Er worden in dit programma ook trainingen verzorgd aan politie en militairen om beter te kunnen functioneren in de diverse gebieden. Ik hoop dat we meer van zulke trainingen en operaties in de toekomst kunnen doen”, legt de ambassadeur uit aan de aanwezigen.
Volgens hem is het bestrijden van drugs een wereldwijd probleem. “We moeten samenwerken om een permanente oplossing hiervoor te vinden. En dat is ook de bedoeling van de samenwerking van de VS met Suriname”.
CFATF
Suriname is sinds 1998 lid van de Caribbean Financial Action Task Force, CFATF. Door toe te treden aan deze organisatie moet Suriname zich onderwerpen aan 40 vastgestelde aanbevelingen ter bestrijding van onder andere witwassen. Echter is er tot nu toe maar 1 punt volledig aangepakt. Volgens Faucher kan Suriname beter doen. “We zullen samen werken aan de vereisten die in de aanbevelingen zijn opgenomen. Voor de transparantie en bescherming van de financiële systemen is het volgens hem belangrijk om de regels na te leven. “De regels zijn niet per se tegen Suriname. Ze hebben betrekking op het geheel gebied. Suriname moet leren de regels na te leven”, verklaart de diplomaat.
Bestrijding drugscriminaliteit
Binnen het Caribisch gebied zijn er negen kantoren van de Drug Enforcement Administration actief. Een van hun activiteiten is onder andere programma’s te ondersteunen die de vraag naar drugs terug moeten dringen. In het verleden heeft Suriname ook een DEA-kantoor gehad, maar die is opgedoekt. Faucher ziet graag weer zo een kantoor in Suriname. Maar dat is volgens hem een beslissing die de DEA zelf moet nemen. “Wat belangrijk is in deze missie is de handel of smokkel van drugs. De drugs die via Suriname wordt vervoerd, gaat niet naar de VS, maar naar Nederland. Het is dus meer een coöperatie tegen de organisaties die de drugs smokkelen”.
Volgens de diplomaat is Suriname een klein land met beperkte middelen. En juist daarom zo moeilijk om tegen grote transnationale criminele organisaties te strijden. Dit is een internationaal probleem. Ook andere landen, zoals Nederland, kijken bezorgd naar de drugs ontwikkelingen in Suriname. “We willen het maximale doen om te helpen, maar we moeten meer en beter doen. Het is ook een kwestie van cultuur. Die is ook moeilijk te veranderen, volgens Faucher. “Het is een van de grootste uitdagingen van onze generatie om aan te werken. En het vergt alles van ons om dit onder controle hebben”.