Ondersteund door de directie van de verschillende bedrijven binnen de Rudisa Group of Companies, heeft de dochter van de overleden Dilip Sardjoe plechtig beloofd haar vaders droom voort te zetten. “We gaan uw legacy voortzetten, papa”, zijn de woorden van dochter Sardjoe.
Vanaf zijn overlijden heeft Warsha Sardjoe officieel het roer overgenomen bij de Rudisa Group of Companies die meer dan 20 bedrijven telt. De oprichter van Rudisa stond bekend voor zijn markante manier van zakendoen in eigen land als buiten de grenzen. Dat werd ook onderstreept door de verschillende zakenlieden en directeuren die aanwezig waren bij de uitvaartdienst van Sardjoe.
Zijn dochter leerde al heel vroeg het klappen van de zweep binnen het bedrijf. Zij begon na haar studie in het buitenland echt mee te lopen binnen het bedrijf. “Spelenderwijs was hij van jongs af aan mij al aan het binden aan het bedrijf. Hij heeft nooit het onderscheid gemaakt dat ik een meisje was.
Hij was er juist trots op. Zijn dochter zou zijn legende voortzetten. En ik zal dat ook doen, zoals ik beloofd heb”, verzekert de nieuwe CEO van Rudisa Group of companies. Al voor zijn overlijden was Sardjoe bezig zijn bedrijven over te dragen aan zijn dochter. Hij wilde alle zaken op 15 januari officieel hebben overgedragen, niet wetende dat hij juist op die dag zou te komen overlijden.
Ziektebed
De afgelopen zes maanden waren voor familie Sardjoe en zijn bedrijvengroep vrij moeilijke tijden. Sardjoe kampte sinds april 2022 met gezondheidsproblemen. Hartchirurg Chander Mahabier en vriend van Sardjoe deelde dat de zakenman aan een hartstoornis leed die medicijnen niet konden verhelpen. “Hij wilde graag een definitieve behandeling hiervoor hebben, omdat het teveel de kwaliteit van zijn leven in negatieve zin beïnvloede”, vertelt Mahabier.
Om zijn hartstoornis te corrigeren, onderging Sardjoe een operatie die best succesvol was. In juli 2022 moest hij terug naar Erasmus, het ziekenhuis waar hij zijn operatie had gedaan, en alles bleek prima. Terug in Suriname bleek na enkele dagen toch dat er wat mis was. Er is daarop onderzocht of Sardjoe aan de ziekte van Parkinson leed, dat bleek niet zo te zijn. “Op 17 juli werd hij met spoed opgenomen in het AZP, hij was verward en kon niet op zijn benen staan. Onderzoek toonde aan dat hij een hersenvliesontsteking had,”, deelt Mahabier.
Kort daarna vertrok Sardjoe weer terug naar het Erasmus Medisch Centrum in Nederland. Hij is tot op de dag waarop hij stierf daar gebleven. Er waren tal van onderzoeken uitgevoerd naar de oorzaak van zijn hersenvliesontsteking. “Die kon men tot dan niet vinden, maar op basis van aannames werden de behandelingen gestart. Hij werd in een redelijke goede toestand in oktober gebracht naar een revalidatiecentrum zodat hij gezond en wel kon vertrekken naar Suriname.” Maar het mocht toch niet baten; hij kreeg weer een aanval en werd met spoed opgenomen. “Sindsdien was het net een rollercoaster. We wisten dat Dilip een fighter was, maar het was een ongelijke strijd. Het vechten tegen een onbekende vijand kon hij ook niet meer.”
Zakenman
Sardjoe heeft als zakenman ook in buurland Guyana indruk kunnen maken. De Guyanese Procureur-generaal en minister van Juridische zaken, Mohabir Anil Nandlall, was ook aanwezig bij de uitvaart van Sardjoe. Hij vertegenwoordigde ook de president van Guyana, Irfan Ali. “Sardjoe heeft zich niet alleen gevestigd in Suriname, maar was vooral bekend binnen de Caraïbische regio. Hij heeft vele wereldleiders ontmoet, maar hij was nog steeds in contact met de gewone mensen. Hij was niet alleen een goede vriend voor onze regering, maar hij was ook een goede vriend van de ‘People’s Progressive Party. En hij was ook een grote investeerder voor ons land”, zegt Nandlall.
Sardjoe was een van de pioniers als het gaat om Surinaamse bedrijven die zich hebben gevestigd in Guyana. Nandlall benadrukt dat de zakenman vooral kwam in een periode waar Guyana nog geen aantrekkelijke destinatie was voor investeerders, zoals het nu is. “Hij is naar Guyana gekomen, ondanks alle adviezen om niet te komen naar Guyana. Dat geeft duidelijk de ondernemersvisie en moed van Sardjoe weer en dat is ook de volharding die Sardjoe had als zakenman”, spreekt de Guyanese minister zijn waardering uit.
Politiek
Ook binnen de politiek heeft Sardjoe zijn voetsporen achtergelaten. In de jaren tachtig werd Sardjoe lid van de VHP, maar hij besloot na 10 jaren vanwege fundamentele meningsverschillen uit de partij te stappen. Hij was een van de oprichters van de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD). In 2010 deed hij de overstap naar NDP en maakte deel uit van de verschillende regeringscommissies.
Partijvoorzitter van de NDP, Desi Bouterse, was ook aanwezig bij de uitvaart van Sardjoe en vertelde enkele anekdotes van ‘Dipo’, zoals hij genoemd werd. De gewezen president benadrukte de accolades van Sardjoe als zakenman, maar ook zijn betrokkenheid binnen de politiek. “Zijn partij ging volledig op in de NDP, maar op een dag spraken wij en gaf hij duidelijk aan dat politiek veel te gecompliceerd was en dat hij zich liever zou richten op het zakendoen”, vertelt Bouterse. Desondanks bleef Sardjoe contact onderhouden met de NDP.
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft ook het laatste eer betoond aan de zakenman. Hij gaf in zijn toespraak aan dat hij heel veel heeft mogen leren van Sardjoe in de politiek. “Als partijvoorzitter van de ABOP ben ik Sardjoe dankbaar voor zijn wijze politieke lessen aan mij. Hij was een grote denker, iemand die grensoverschrijdend kon denken en handelen. Al zat hij niet in de regering, het ging er bij hem om de ontwikkeling van het land”, zegt Brunswijk in zijn toespraak.
“Dilip Sardjoe was een man met grote ideeën, grote ambities en een zakelijk instinct. Hij was een man met visie en liefde voor Suriname. Daarom verdient hij het om met staatseer begraven te worden. Dilip, waka bun, thank you. Wan dei, efu Gado wani, unu sa miti baka”, zijn de laatste woorden die Brunswijk meegaf aan Sardjoe.