Het waterpeil in het van Blommenstein Stuwmeer is enorm hoog. Gehoopt wordt dat er de komende dagen minder regen valt, zodat het waterpeil niet blijft stijgen. Dit vertelt Etienne Mannis, supervisor van de Afobaka Krachtcentrale aan de redactie van Key News. Mannes stelt dat het nodig is dat het water uit het meer wordt afgevoerd, om te voorkomen dat het overloopt en er zich iets anders voordoet. “Het water is ruim 9 voet hoger dan wat wij rond deze periode van het jaar gewend zijn. Je wilt dus wel wat ruimte hebben als de grote regentijd aanbreekt. Dus je moet wat ruimte creëren in je meer om dat water op te kunnen vangen. Daarom zijn we vroeg begonnen met spuien”
Mannes vertelt verder dat de omliggende dorpen beneden het Stuwmeer last kregen van water dat afgevoerd werd, doordat vier kleppen waren geopend rond het afgelopen weekend. Naar zeggen van de supervisor is er geen sprake van een alarmerende situatie. “Er zou pas sprake daarvan zijn als het water dreigde over te lopen, maar we laten het niet zover komen. We zijn bewust eerder begonnen om deze situatie te voorkomen.” Het traditioneel gezag van de dorpen trok aan de bel bij Staatsolie, die enkele dagen geleden de vierde klep afsloot. De supervisor vertelt dat in geval het water hoger komt te liggen en de regens aanhouden, alle vijf kleppen zullen worden geopend om het water te spuien.
Onvoorspelbaar weer
Mannes zegt dat het weer bijzonder onvoorspelbaar is geworden. Hij stelt dat het moeilijk is om vooraf bepalingen te doen op lange termijn. Wat hem opgevallen is, is dat er vorig jaar al sprake was van veel meer water dan gangbaar is in het meer. Districtscommissaris (dc) Ludwig Mendelzoon zegt, dat een paar dorpen last hebben gehad van het overtollige water. Het ging om kostgrondjes waarop er overtollig water kwam. De dc zegt dat hij zich in een aantal dorpen wil oriënteren en de situatie in beeld wil brengen. Eergisteren was de situatie in het Paamaka-, Matawai- en Tapanahonygebied wel erg. In bepaalde gebieden van Sipaliwini kwam het water tot kniehoogte. Deze gebieden komen niet onder water door het afvloeien van water uit het Stuwmeer, maar door de aanhoudende regenval.