De Wayana inheemse gemeenschappen in het diepe zuiden van Suriname luiden de noodklok over de verwoestende impact van ongecontroleerde en illegale goudmijnactiviteiten in hun traditionele gebieden. Uit recent onderzoek blijkt dat er wederom zonder toestemming van het traditioneel gezag grote delen van het bos zijn opengekapt en bestemd voor goudwinning.
Satellietbeelden onthullen nieuwe ontbossingsgebieden, en helaas vinden ook buiten de officiële concessies illegale goudmijnactiviteiten plaats. Het aantal goudzoekers in het Wayana-gebied wordt momenteel geschat op tussen de 5.000 en 7.000, en vrijwel allen maken gebruik van kwik in hun werkzaamheden. Dit giftige metaal heeft desastreuze gevolgen voor de rivieren, het land en de gezondheid van de Wayana-bevolking. Vis, die dagelijks wordt geconsumeerd door de Wayana’s, is onveilig geworden door de bioaccumulatie van kwik. Onze mensen, dieren en het milieu worden langzaam maar zeker vergiftigd.
Ondanks deze alarmerende situatie is er geen enkele overheidsinstantie aanwezig in het Wayana-gebied om toezicht te houden of in te grijpen. De Wayana-gemeenschappen uiten hun diepe bezorgdheid over het gebrek aan actie van de Surinaamse autoriteiten om deze situatie aan te pakken. Het falen in regulering en handhaving van de goudmijnsector heeft geleid tot een ongecontroleerde vernietiging van hun leefgebied. Suriname trad op 2 augustus 2018 toe tot het Minamata-verdrag over Kwik, waarbij het zich verplichtte het gebruik van kwik in kleinschalige goudwinning te beëindigen onder artikel 7. Ondanks deze belofte blijft het probleem verergeren naarmate de illegale goudmijnactiviteiten toenemen.
De Wayana inheemsen roepen op tot onmiddellijke actie van zowel de overheid als de internationale gemeenschap om deze destructieve praktijken te stoppen en hun rechten en gebieden te beschermen. “NOTHING ABOUT US, WITHOUT US!” is hun krachtige boodschap, waarmee zij onderstrepen dat beslissingen over hun gebied en toekomst niet zonder hun toestemming mogen worden genomen.