Ook de politieke partij DOE keurt de handelingen van de beveiligingsmensen van de vicepresident af. Steven Alfaisi, voorzitter van DOE, zegt in een reactie aan Key News dat de samenleving de vrije pers juist zou moeten bewaken, omdat deze een van de belangrijke pijlers is van een goede democratie.
“De vrije pers is het geweten van het volk om de oneffenheden kenbaar te maken. Als je dat ondergraaft, dan ondergraaf je een van de fundamentele pijlers van onze democratie. Als er geen democratie is, dan praat men over dictatuur”, zegt Alfaisi. De politicus geeft verder aan dat dit nooit zou mogen gebeuren in ons land. “Journalisten en alle Surinamers moeten zich veilig voelen. En juist de journalisten moeten geen target zijn. Men moet natuurlijk niet tegen de regels ingaan, maar er zijn andere manieren om zaken aan te pakken”, geeft Alfaisi aan. Het mishandelen van de journalist keurt hij ten zeerste af. Hij geeft aan dat als we dit als samenleving blijven accepteren, we neigen te gaan richting een dictatuur. “En dat willen we niet weer eens meemaken.”
De DOE-voorzitter kijkt uit naar een krachtige afwijzing door de regering van het handelen van de beveiligingsmensen van de vicepresident. “En daadwerkelijk een garantie geven dat er een onafhankelijk onderzoek volgt.” In een verklaring van de journalist is duidelijk aangegeven dat het afhandelen van de aangifte bij de politie niet is verlopen zoals het zou moeten. Dit baart Alfaisi vooral zorgen voor Suriname als rechtsstaat. “Het is een gelegenheid weer om te kijken of onze rechtsstaat stabiel is of aan het wankelen is. Onze rechtsstaat in deze is heel fragiel en deze moeten we juist goed bewaken”, aldus Alfaisi
Behalve DOE heeft ook de Vereniging van Economisten in Suriname haar misnoegen geuit over de mishandeling van de journalist in kwestie. Zij betitelt dit als een flagrante schending van de persvrijheid. De VES geeft verder aan dat de mishandeling van de journalist niet thuishoort in een democratisch land waar de vrije pers een onmisbaar deel is. “Dit gebeuren doet onze democratie en rechtsstaat geweld aan. De pers vervult een belangrijke rol in de informatieverschaffing naar de samenleving toe. Deze rol dient gekoesterd te worden. Autoriteiten dienen de persmedewerkers alle ruimte te bieden, zodat zij hun werk naar behoren kunnen doen naar eer en geweten”, aldus de VES.