De in Trinidad gevestigde Caribbean Public Health Agency (CARPHA) zegt dat het de afgelopen zes maanden een voortdurende toename heeft opgemerkt van meldingen van vermoedelijke en bevestigde gevallen van dengue in het Caribisch gebied.
CARPHA zei dat de toename is opgemerkt in de landen, die meer regen hebben gekregen in de afgelopen maanden. Hij zei dat de bijbehorende risico’s en rimpeleffecten niet mogen worden onderschat, aangezien uitbraken van dengue en andere door muggen overgedragen ziekten, zoals Zika en Chikungunya, een aanzienlijke bedreiging vormen voor de gezondheid, het toerisme en de sociale en economische ontwikkeling.
“Regionale gezondheidsbeveiliging blijft voorop staan in de focus van CARPHA. In dit opzicht moet elke bedreiging voor de volksgezondheid, zoals dengue, die de integriteit van onze regionale responssystemen in gevaar brengt, tijdig en effectief worden aangepakt en als zodanig vereisen we dat we als Caribische Gemeenschap inspanningen leveren om de efficiëntie te maximaliseren”, aldus de uitvoerend directeur van CARPHA, Dr. Joy St John.
“De lidstaten worden aangemoedigd waakzaam en flexibel te blijven met hun nationale werkplannen en beschikbare middelen om de kans op succesvolle reacties te maximaliseren. In 2023 hebben vier CARPHA-lidstaten dengue-uitbraken gemeld en trends worden in andere landen gevolgd met subsets van alle vier de dengue-serotypen die in de regio circuleren”, voegde ze eraan toe.
CARPHA zei dat het bekend is dat dengue om de drie tot vijf jaar uitbraken veroorzaakt en dat in het verleden de seizoensgebondenheid van dengue-overdracht in Amerika en het Caribisch gebied heeft bijgedragen aan de recordhoogtes van het totaal aantal gevallen en complicaties. Hij zei dat hoewel 2019 het jaar was met het hoogste aantal gemelde denguegevallen in Noord- en Zuid-Amerika, het zeer waarschijnlijk is dat 2023 dat historische hoogtepunt zal overtreffen. In 2023, tot epi-week 40, heeft het Caribisch gebied een toename van 15 procent geconstateerd in bevestigde gevallen van dengue in CARPHA-lidstaten (CMS) in vergelijking met een vergelijkbare periode in 2022.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid ging recent in op vragen over denguegevallen in Suriname. Hij gaf aan dat vooral kinderen besmet raken met dit virus, maar de situatie is nu vooralsnog beheersbaar. Hij benadrukte dat, om deze ziekte te voorkomen, de preventie heel belangrijk is. Hierbij moeten alle mogelijke broedplaatsen van muskieten, die het denguevirus verspreidt, opgeruimd worden. Er werd ook geadviseerd om te slapen onder een klamboe, het dragen van bedekkende kleding en het insmeren met een muskieten werende middel. De bewindsman adviseerde om bij ziekteverschijnselen meteen een bezoek te brengen aan de arts. De ziekte is gemakkelijk en snel te genezen, maar mensen met onderliggende klachten kunnen ernstig ziek worden. Deze virale ziekte gaat gepaard met griepverschijnselen, lichaamspijnen, hoesten etc.