De wet Geweld en Seksuele Intimidatie en de wet Gelijke Behandeling is donderdag met 41 algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA).
Een heikelpunt tijdens de behandeling van deze twee wetten was dat deze wetten alleen van toepassing zullen zijn op de private sector en niet op de publieke sector. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken gaf aan dat er besloten is dat binnen twaalf maanden van deze wet er een wetsproduct zal komen specifiek gericht op de publieke sector. Dus deze twee wetten zullen voor nu alleen van toepassing zijn op de private sector.
Parlementariër Rabin Parmessar maakte zich zorgen om deze regeling. “In de publieke sector zijn er ongeveer 60.000 ambtenaren en het moet niet zo zijn dat dit deel dat een heel groot deel is, gewoon zo onbeschermd wordt gelaten.” Hij haalde aan dat er wel een personeelswet is, maar een aantal zaken niet eenduidig en volledig worden gedekt. Ook parlementariërs Cheryl Dijksteel, Harriёt Ramdien en Patricia Etnel waren bezorgd om deze regeling. Zij willen dat er zo snel mogelijk een ontwerpwet in de DNA wordt ingediend voor de publieke sector.
Minister Mac Andrew gaf aan dat er al overeenstemming is bereikt met het Ministerie van Binnenlandse zaken (Biza), en dat binnen twaalf maanden een specifieke wet komt voor de publieke sector. Er is gekozen voor deze optie, omdat het hier gaat om twee gescheiden wettelijke regimes, namelijk van de publieke sector, welke valt onder publiek recht, en de private sector, welke valt onder privaatrecht. “In een wetsproduct als deze is het onmogelijk om invulling te geven aan het van toepassing verklaren van de wet op beide rechtssystemen”, legt Mac Andrew uit.
Minister Bronto Somohardjo van Biza zegt dat de ambtenaren in de publieke sector wel degelijk zijn beschermd. Hij geeft verder ook aan dat als er cases zijn, het de opdracht aan de directeuren en ministers is om deze met alle zorgvuldigheid aan te pakken en op te lossen. De overheid zal er alles aan doen om de ambtenaren te beschermen. Er zijn zaken die beter aangepakt moeten worden en bij wet anders geregeld moeten worden. Daarom is het vereist dat er een jaar is uitgetrokken om wetgeving te maken die gekoppeld is aan de wijzigingen van de personeelswet.