Ondernemers en winkeliers aangesloten bij de Winkeliers en Ondernemersvereniging in Suriname (WOVS), nemen een afwachtende houding aan naar 1 oktober toe. Vanaf 1 oktober is het tarief van de omzetbelasting (OB) vastgesteld op 12 procent voor de levering van belaste goederen die in Suriname zijn vervaardigd en het verrichten van diensten die zijn genoemd in bijlage 2 van de Wet Omzetbelasting.
“We wachten de prijsontwikkelingen bij de groothandelszaken en importeurs af”, zegt Gretl Wolfram, voorzitter van de WOVS. Veel van haar winkeliers verwachten een daling van de koopkracht en kijken uit naar niet alleen een moeilijke periode voor de consumenten die meer zullen betalen, maar ook voor de ondernemers. “Het is verboden om de prijzen van producten die voor een bepaald tarief zijn ingekocht aan te passen. Echter, de prijzen bij de leveranciers zijn veel hoger. Het gevaar is is dat je minder voorraad kan inkopen, want het geld voor de drie kartonnen bijvoorbeeld heb je niet kunnen verdienen”, zegt Wolfram.
Omzetbelasting
Zij verwacht dat leveranciers meer OB in rekening gaan brengen alsook andere bedrijven zoals de horeca. “Moeten we ook nog meenemen de verhoogde nutsvoorzieningen en verzekeringen die zeker ook invloed zullen hebben op de ondernemers en de
Moeilijke periode
consumenten”, zegt Wolfram. Ook binnen het bakkerscollectief zijn er zorgen hoe zij de moeilijke periode zullen overleven. “Momenteel zijn drie bakkerijen bezig te sluiten, omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen. De kostprijs voor een brood is al SR 1.80 maar een puntbroodje wordt nog voor SRD 1,25 verkocht. Als je machine nu uitvalt kun je die niet repareren of vervangen”, schetst Wolfram een somber beeld voor de bakkers. Zij verwacht dat er nog meer ondernemers zullen volgen die het niet zullen halen. “En dat is jammer, want als meer bedrijven sluiten heb je minder concurrentie en dat laat ruimte voor prijsopdrijving. We moeten dus daarvoor waken”, aldus Wolfram.